LAKTAŠI, 03. aprila – U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj laboratorijskim analizama potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još sedam osoba, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Untitled-1

U tom periodu ukupno je testirano 343 uzorka.

Među novopotvrđenima, tri su žene i četiri muškarca. Jedna žena je srednje životne dobi, a dvije starije dobi. Dva muškarca su srednje životne dobi, a po jedan mlađe i starije dobi.

Iz Bijeljine su dva novozaražena, a po jedan iz Banjaluke, Mrkonjića, Teslića i Istočne Ilidže i Kotor Varoša.

– Među novozaraženima, pozitivna je i jedna doktorka iz UKC RS. Ukupno u RS imamo 274 osoba potvrđenih na virus korona, a 21 osoba se oporavila od zaraze, od kojih su dvije iz Čelinca, a ostali iz Banjaluke. Istovremeno, pet osoba je do sada preminulo u RS od virusa korona. Od ukupnog broja zaraženih u RS, najviše je iz Banjaluke – 172 osobe – istakao je Šeranić.

coronavirus-take-a-smear-test-big

Kod novozaražene doktorke iz UKC RS, riječ je o porodičnom klasteru, odnosno, ona se zarazila od supruga. Od 26. marta je u izolaciji, od kada je potvrđeno da je suprug pozitivan na korona virus, dodao je Šeranić.

U UKC RS se liječi trenutno 96 pacijenata, od čega je sa teškom kliničkom slikom 37, na respiratoru imamo sedam osoba, na pulmologiji imamo 39 osoba koje imaju lakšu kliničku sliku, a 13 osoba čeka nalaze u izolaciji.

Prema njegovim riječima, ukupno 104 osobe se liječe u RS od oboljenja izazvanih ovim virusom, od čega su u Doboju na liječenju dvije sosobe, a u Gradiškoj i Bijeljini po tri osobe.

Trenutno su u RS pod zdravstvenim nadzorom 10.393  osoba, dok je iz zdravstvenog nadzora izašlo ukupno 10.032 osoba, precizirao je Šeranić.

Kako je dodao, do sada je testirano ukupno 2.320 osoba u Srpskoj.

 

Srpskainfo