SRBAC, 11. januara  – Švedski televizijski voditelj i novinar Jovan Radomir, koji je porijeklom iz Srpca, našao se u finalu međunarodnog takmičenja “Gourmand World Cookbook Awared” u okviru kojeg svake godine nagrađuju najbolje knjige o hrani i piću objavljene širom svijeta.

20190110104546-276691

 

Njegova nova knjiga “Balkan – hrana, ljudi i uspomene”, koja je objavljena 15. avgusta u Geteborgu, nominovana je na pomenutom takmičenju u kategorijama “Mediteran” i “Istočna Evropa”, a u konkurenciji se nalaze knjige brojnih autora sa svih meridijana, od Amerike i Rusije do Australije.

Iako će na takmičenju nastupiti pod švedskom zastavom, Jovan će na finalnom takmičenju, koje će biti održano u junu u kineskom Makau, zapravo predstaviti običaje naroda u Srbiji i  na Balkanu.

– Nakon velikog uspjeha prve knjige “Moj Balkan”, koja je prodata u više od 10.000 primjeraka, objavio sam i drugu knjigu recepata srpske nacionalne kuhinje i drugih balkanskih naroda. To nije samo kuvar, već knjiga uspomena na moje porijeklo i zavičaj i putopis kroz naše običaje i istoriju. Čitaoci će kroz moju knjigu proputovati čitavim Balkanom i upoznati slavne ličnosti i našu bogatu tradiciju – kaže Jovan za “Glas Srpske”.

Dodaje da mu je izuzetna čast što se našao u finalu ovog takmičenja koje se održava već 24. godinu zaredom, a do sada je učešće uzelo više od 215 zemalja iz cijelog svijeta. Završnoj ceremoniji prisustvuje na stotine autora, kuvara i drugih važnih ličnosti iz oblasti gastronomije i izdavaštva, a ova nagrada u kulinarskom svijetu poredi se sa “Oskarom” u filmskoj industriji.

– Kakav god plasman da ostvarim za mene će biti uspjeh da našu kuhinju predstavim široj publici van Švedske. Moj kuvar je potekao iz sjećanja na Srbac i rodno selo Bajinci, a prožet je brojnim fotografijama iz porodičnih albuma. Nadam se da će osvojiti srca širom svijeta i da će mnogi naučiti kako da spremaju neka od najslavnijih srpskih jela i pri tome shvatiti da smo narod sa bogatom tradicijom i kulturom – rekao je Radomir. On je široj publici u Švedskoj već dvije decenije poznat po intervjuima sa najvećim svjetskim muzičkim zvijezdama i angažmanu na “Evrosongu”, gdje je godinama bio predsjednik švedskog nacionalnog žirija, a unazad nekoliko godina pravi je promotor srpske nacionalne kuhinje i tradicije našeg naroda.

Bestseler

Prva knjiga Jovana Radomira “Moj Balkan” doživjela je tri izdanja i objavljena je na švedskom i engleskom jeziku. Druga knjiga je na putu da ostvari sličan uspjeh, a Jovanova velika želja je da bude objavljena i na srpskom jeziku, iako se švedsko izdanje takođe može kupiti u knjižarama širom Srbije.

 

Producent i filmski autor

Talentovani Srpčanin uspješan je i kao producent, a u bogatoj karijeri sarađivao je sa mnogim stranim, ali i domaćim muzičkim zvijezdama, kao što je Marije Šerifović. Snimio je i brojne dokumentarce, poput priče o životu Elvisa Prislija pa sve do filma o trubačkoj grupi u Švedskoj koja svira srpske tradicionalne pjesme. Film je sniman od Stokholma do Guče, a u njemu je intervjuisao i Gorana Bregovića.

 

 Glas Srpske