LAKTAŠI, 07. septembra – Opojni mirisi paprikaša, ribe i svih vrsta roštilja širili su se proteklog vikenda na Bardači kod Srpca gdje je održan tradicionalni “Gastro fest” na kojem je kulinarsko umijeće odmjerilo 55 ekipa.

Bardača

Glavnu nagradu u pripremi ribljeg paprikaša prigrabila je ekipa Kafane “Čupić” iz Gradiške, dok je Šumska uprava “Srbac” trijumfovala u pripremi najboljeg jela od piletine na roštilju.

– Riblji paprikaš pripremalo je 30, a pileće specijalitete 25 ekipa. Svako je pripremao jela po svojoj recepturi uz određene kriterijume koje su morali ispoštovati. Već godinama se opredjeljujemo isključivo za ribu i piletinu, jer je to prepoznatljiv brend naše opštine – rekla je direktorica Turističke organizacije opštine Srbac Radisava Šuščević.

“Gastro fest” okupio je brojne izlagače iz Prnjavora, Prijedora, Čelinca, Laktaša, Banjaluke i Srpca koji su izložili pčelarske proizvode, rakiju, proizvode od aronije i borovnice, narodne rukotvorine, suvenire i rezbarije, dok je folklorno društvo “Motajički vuk” iz Sitneša prezentovalo jela tradicionalne kuhinje. Organizovana je i škola ribolova za deset polaznika od sedam do 14 godina, a nisu izostala ni sportska takmičenja u navlačenju konopca gdje je titulu najjače osvojila Kafana “Čupić” iz Gradiške, dok je Stefan Kozak iz Srpca bio najbrži u skakanju u vreći. Titulu najbržeg pivopije odbranio je Srpčanin Zoran Šarić koji je već godinama neprikosnoven u ovom takmičenju.

 

/GlasSrpske/