SRBAC, 01. novembra – Na susretu lovačkih veterana u Gornjoj Lepenici ispod planine Motajice, glinene golubove gotovo niko od takmičara nije uspio pogoditi iz puške, izuzev Ostoje Oljače i Nebojše Rakića.

Gadjanje-glinenih-golubova-foto-Milan-Pilipovic

Pobjednicima su uručene diplome, Ostoja i Nebojša primali su čestitke konkurenata i dično se razmetali znanjem i vještinom u gađanju glinenih golubova ali i divljači u motajičkim šumama.

U „Lovu doajena“, kako je nazvan ovaj skup lovaca sa višedecenijskim iskustvom i pripovedarčkim darom organizovali su Predrag i Proko Dragosavljević, Lazar Kusić i Miloš Milinčić,  nenadmašni ljubitelji lova i lovačkih anegdota.

Domaćini i njihovi gosti takođe su se istakli u pripremi mlade jagnjetine i prasetine, kao najveće tekovine dugogodišnjeg boravka u prirodi. Miris pečenja koji se širio cijelom dolinom i okus dobre šljivovice, snažno su govornike motivisali za pripovjedanje o lovačkoj epohi kojoj su podarili dio sebe.

– Prvi u gađanju glinenih golubova je Ostoja Oljača, drugi je Nebojša Rakić, a treće mjesto dijele svi ostali. Prednost imaju lovci koji uopšte nisu izlazili na strelište, zbog manjeg broja pokušaja, jer niko od preostalih nije pogodio niti jednog goluba, a potrošili su sanduk municije – raportirao je profesor Miloš Milinčić tokom svečanog proglašenja pobjednika.

Foto Milan Pilipović/RAs Srbija

Miloš Milinčić

On je vodio preciznu evidenciju i trudio se da cjelodnevno druženje lovačkih doajena teče u skladu sa ranije utvrđenim programom. Zabilježio je pedantni profesor Milinčić i nesvakidašnji pogodak u mašinu za glinene golubove, ali bez težih posljedica i veće štete. Dušan Mikić, najpoznatiji srbački stručnjak za lovačko oružje predvidjeo je i takvu mogućnost. On je skupocjenu mašinu, poučen lošim isksutvima, zaštitio debelom daskom.

Među trećeplasiranima je i general Milan Torbica kojem ni ogromno vojničko isksustvo nije pomoglo da predvidi strategiju glinenih golubova.

 

– U Prokinom gaju, kao u pričama Branka Ćopića dokazano je da se najviše laže za vrijeme rata, izbora i lova. Tako smo svi ovdje postali dični i važni, puške smo poslije gađanja glinenih golubova, gdje se nismo proslavili, okačili o gredu, a latili se rakije šljivovice, tople jagnjetine i prasetine koja je svima rasapalila maštu do neslućenih visina – zaključio je Milinčić poslije nastupa harmonikaša Neđe Kusića koji je, pored vatre, a prije jela, odsvirao lovački očenaš ili himnu „Kad sam bio mlađan lovac ja…“

Foto Milan Pilipović/RAs Srbija

 

Pjesmu su prihvatili ostali lovci Milan Torbica, Milenko Kesić, Vojin Kusić, Arsen Jovičić, Mile Petrović, Čedo Mačković, Ante Radman, Vitomir Tegeltija, Lazar Kusić, Dušan Mikić, Relja Jovanović… Davnašnje uspomene iz lova i života oživljene su tokom izložbe fotografija znanih i neznanih fotografa o starom Srpcu i Srpčanima u prošlom vijeku. Svako se ponekog i ponečega prisjetio, pa o tome na dugo i široko priču razvezao.

– Većina sa ovih fotografija se odavno upokojila ili zamela trag u mnogim godinama koje su prohujale, u burnim događajima koji su mnoge pomeli kao vjetar jesenje lišće i odveli neznamo kuda. Jedan od malobrojnih svjedoka toga vremena, još uvijek stanovnik Srpca je Boško Budimčić, prvi vozač sanitetskog vozila Doma zdravlja snimljen 1958. godine – ispričao je Lazar Kusić, najpoznatiji srbački fotograf i priređivač izložbe postavljene na oblicama šumske drvenjare.

Vrijedni lovci iz Maslovara

Lovačko udruženje “Jelovka” iz Maslovara kod Kotor Varoša označili su kraj leta i početak zimske sezone. To podrazumeva popravku lovačkih hranilišta, obezbeđenje hrane za divljač, proveru brojnog stanja zečeva, fazana i srna. Ratko Čupić, predsednik LU “Jelovka” kaže da su se lovci posle uspešno obavljenog posla dugo družili u lepom lovačkom ambijentu u Maslovarama.

(Milan Pilipović)

 

Strpskainfo

Novum
Novum
Novum
Novum