LAKTAŠI, 10. februara – Brojni građani u Srpskoj su u prethodnom periodu dobili prekršajne naloge zbog vožnje neregistrovanog vozila, iako su na vrijeme produžili registraciju.

Za sve su krive ANPR kamere, koje su postavljene na putevima u Republici Srpskoj, a koje su u veoma kratkom vremenu evidentirale toliko kazni koliko policajci, u prosjeku, napišu za nekoliko godina.

Ove kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica, pa su brojni građani u prethodnom periodu javno negodovali zbog kazni koje su dobili zahvaljujući navedenim kamerama, tvrdeći kako su na vrijeme produžili registraciju ali su, i pored toga, dobijali kazne.

Ovaj problem posebno je bio evidentan kod onih koji su registraciju produžavali dan ili dva pred njen istek.

Parlament

Da li su građani neosnovano plaćali kazne i kako da se ubuduće ponašaju, bila je jedna od tema koja se juče našla i pred narodnim poslanicima u parlamentu Srpske, a pokrenuo ju je potpredsjednik NSRS i advokat Milan Petković.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Milan PetkovićOn je, naime, upitao ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača na koji način može da riješi problem građana koji su registrovali svoje vozilo, ali su dobili kaznu jer su ih kamere registrovale kao neregistrovane.

Lukač je potvrdio da su pomenute kamere otkrile na desetine hiljada neregistrovanih vozila koja se voze u Srpskoj.

– Dešava se da, kada ljudi donesu papire za registraciju, predmet ne može da bude završen odmah. A oni nastavljaju da voze automobile. Zato ih podsjećam da to mogu da urade mjesec dana ranije. Oni koji dobiju kaznu imaju mogućnost da se obrate sudu i da on odluči ko je u pravu. Onaj ko plati kaznu odmah, ona je 50 odsto manja – rekao je Lukač.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Petković u izjavi za Srpskainfo kaže da građani imaju pravo da vozilo registruju i na sam dan isteka registracije, te da, prije nego plate takvu kaznu trebaju da provjere kada su tačno produžili svoju registraciju.

Brojne pritužbe

Ako je ona produžena na vrijeme, onda ne trebaju da plaćaju kaznu bez obzira što im je stigao prekršajni nalog, već se trebaju obratiti sudu.

– Tačno je da građani imaju pravo do trideset dana prije isteka registracije da podnesu zahtjev za njeno produženje. Mogu, ali ne moraju, jer imaju mogućnost da produže registraciju i zadnji dan pred istek registracije. Ministar je juče potvrdio moje navode da se dešavalo da neko registruje vozilo na vrijeme i da dobije prekršajni nalog. U čemu je problem? U tome što je potrebno dva do tri dana od dana produženja registracije da se to unese u sistem – objašnjava Petković.

Kaže da je kao advokat dobio brojne pritužbe građana koji su se odnosili upravo na ovu problematiku.

Ističe da je bilo slučajeva da neko registruje vozilo dva dana pred istek registracije, ali da to ne bude na vrijeme uneseno u sistem, pa da ga kamere registruju kako vozi “neregistrovano vozilo”.

– Tražio sam da MUP prvo pošalje građanima upozorenje, odnosno obavještenje i da traže od njih da se izjasne da li je vozilo registrovano ili nije, kao i da li je u međuvremenu izvršena registracija. Tek nakon toga treba da izriču prekršajni nalog, a ne da automatski izriču prekršajni nalog kao što su to do sada činili – kaže Petković.

30 dana

Dodaje da je veliki broj građana u Srpskoj do sada platilo kaznu ne želeći da ide na sud, iako nisu trebali da je plate jer su neosnovano kažnjeni.

Petković je upozorio građane koji ne produže svoju registraciju do dana do kada ona važi, da nakon toga ne voze vozilo jer tada čine prekršaj.

– Tačno je da građani mogu u roku od mjesec dana nakon isteka registracije da je produže, odnosno u tom periodu ne moraju odjavljivati svoje vozilo. Međutim, ono nije registrovano i ne smiju da ga voze jer tada čine prekršaj – pojašnjava Petković.

KAZNENI BODOVI

Predviđene kazne za vožnju neregistrovanog vozila, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kreću se od 100 do 400 maraka. Za vožnju neregistrovanog vozila do 30 dana predviđena je novčana kazna u iznosu od 100 maraka, te se osim novčane kazne, vozaču izriče i jedan kazneni bod.

Ukoliko je vozilo neregistrovano duže od 30 dana, predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 maraka. Osim ove kazne, vozač dobija i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca, te dva kaznena boda.

Srpskainfo