LAKTAŠI, 26.aprila – Bake su pokupile svu mudrost ovog sveta i imaju najbolje savete za omladinu. Koliko puta vas je baka ‘stavila pred sebe’ i trudila se da vam prenese svoja iskustva, kako se pre živelo i koje ‘breme’ su žene u njihovom vaktu na leđima nosile?

To breme im je dalo životno iskustvo iz kojeg su izvukli ono najbolje i nastoje to nama preneti. Nažalost, često nemamo živaca i čini nam se suvišnim to što govore, ipak, trebamo ih saslušati i uzeti ono najbolje što se može iskorisiti.

OVO SU NEKI OD SAVETA, KORISNIH I VEOMA POUČNIH:

– Nikada nemoj čoveka dočekat’ smrknuta, more bit’ da se umorio i da je gladan. Nego fino sa njim, pitaj ga kako je, svaki belaj isan lakše prihvati kad je sit i kad mu ga kazeš na lep način.

– Žena se samo jednom zgadi čoveku i tu nema povratka, zato uvek budi uredna i mirišljava, tako da te poželi zagrliti uvek, a ne da beži od tvoje neurednosti. Ne govori uvek sve što misliš, kad ti padne glupost na pamet ti se idi napij vode, i zadrži malo kako ne bi progovorila. Svaka koja ostane je zlatna.

– Pazi, reči su i med i otrov, ne mozeš ih vratiti kad jednom izgovoriš. Zato je bolje što se prećuti. Vidi s kim imaš posla. Ako je čovek nezahvalan i sve mu smeta dok je još mlad, šta će bit’ kad ostari. A što se tiče muškarca, kada biraš partnera za život obrati pažnju kako se ponaša prema ženama u svojoj porodici.

To će ti najbolje pokazati kakav će biti sa tobom za nekoliko godina kad prođe zaljubljenost.

Ako ne pazi vlastitu majku, neće pazit’ ni tebe, ni tvoju porodicu, a možda čak ni decu.

– Ja znam da mladost ne zna za tragediju, i znam da želite probati sve ali jedno upamtite deco – Ne vozite brže no što vaš anđeo čuvar može leteti. I verujte mi na reč, kada ostarite sve što ste činili u mladosti će vam izgledati besmisleno.

Izvor: vladarka.com