LAKTAŠI, 20. jula – Nekada davno, živela je prelepa devojka zbog koje su svi mladići uzdisali, ali je ona sve redom odbijala. Na nesreću, dvojica od njih su odlučila da je prisile na ljubav. Našli su je u polju, oborili na zemlju i počeli da joj kidaju odeću. Devojka je tada zaplakala.

Foto: Jasna Kahrić / RAS Srbija

Kako su suze kapale na zemlju, tako su iz njih počeli da niču ljubičasti cvetovi i da se obavijaju oko njenog tela, a mladići su, prestrašeni prizorom, pobegli. Od tada u poljima, na brdima raste lavanda, a njen cvet i miris štiti devojke od stida i neprijatnosti.

Prisetiće se ove mediteranske legende o tome kako je prvi put nikla lavanda verovatno svi koji danas prošetaju Save u Gradiški. Naime, na obalama ove reke nikla su polja lavande, a devojke koje su danas prošetale ovom deonicom pričaju da je prizor neverovatan.

– Prelepa lavanda uz reku. Zaista filmski izgleda, a miris je zaista predivan. Ovo je prizor uz koji pogleda uživa, a duša se odmara – pričaju devojke iz Gradiške.

Foto: Jasna Kahrić / RAS Srbija

Lavanda se gaji u kućama i stanovima uglavnom u alpinetumima ili u velikim zemljanim saksijama.Za uzgoj lavande su isto tako dobre i u neke manje posude i da je gajite na balkonu ili u prozoru. Lavanda nije zahtevna za gajenje, a osim toga, gde god da bude, uvek će svojim mirisom i lepotom biti ukras.

Lavanda može pomoći u rešavanju niza zdravstvenih tegoba i može upotrebljavati kao lek.

 

/Blic.rs/