Život će se vratiti u normalu u sljedećih godinu dana, vjeruje profesor Ugur Sahin, suosnivač njemačke kompanije BioNTech, koja je zajedno s farmaceutskim gigantom Fajzer razvila vakcinu protiv korona virusa.

KADA ĆE SE ŽIVOT VRATITI U NORMALU? Tvorac vakcine otvoreno o borbi protiv korone
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Sahin je dodao i kako će još ova zima biti teška jer vakcina neće moći da ima dovoljan uticaj u ovako kratkom roku, odnosno, neće svi moći da budu vakcinisani. Ipak, već krajem 2021. godine stvari će biti sasvim drugačije, tvrdi.

On je takođe istakao i da se nada da će vakcinisanje da zaustavi razvoj simptoma kod onih zaraženih Kovidom, te da prepolovi prenošenje virusa, što bi moglo da rezultira “drastičnim padom broja zaraženih”, prenosi BBC.

– Ubijeđen sam da će se širenje virusa smanjiti ovako visoko efikasnom vakcinom – možda ne 90, ali možda 50 odsto. Ne treba zaboraviti da bi čak i to moglo da rezultira ogromnim smanjenjem širenja pandemije – objasnio je Sahin.

Vakcina, koja se ispitivala na ljudima iz šest zemalja, daje se u dve doze u razmaku od tri nedjelje. U Velikoj Britaniji prioritet će biti ljudi stariji od 80, oni u domovima za stare i njihovi zaposleni, kao i zdravstveni radnici. Poslije toga, prioritet za vakcinisanje određivaće se po godinama.

Nakon što je objelodanjeno da je svijet na pragu razvoja prve efikasne vakcine, britanski profesor medicine sa Oksforda Džon Bel rekao je da vjeruje da će se život vratiti u normalu do proljeća 2021. godine. Sahin, ipak, vjeruje da će nam za to biti potrebno više vremena.

Ako sve bude proticalo kako treba, vakcina bi trebalo bi da se isporukom vakcina počne “krajem ove ili početkom sljedeće godine”. Dodao je i da je cilj isporučiti više od 300 miliona vakcina širom svijeta do sljedećeg aprila, što bi “moglo da nam omogući da počnemo da vršimo uticaj na pandemiju”.

 

Najveći uticaj na virus očekuje se nešto kasnije.

– Ljeto će nam pomoći jer su stope zaraze tada niže. To je od velike važnosti jer će nam omogućiti vakcinisanje velikog dijela stanovništva do sljedeće jeseni i zime – rekao je Sahin koji opet akcentuje da je ključno stanovništvo vakcinisati do jeseni 2021. godine.

Sahin nije znao da da precizan odgovor na pitanje da li je vakcina jednako efikasna kod mlađih i kod starijih osoba, a dodao je i da se za sada ne zna koliko dugo će trajati imunitet dobijen vakcinom.

Ovaj stručnjak progovorio je i o nuspojavama vakcine – to su blagi do umjereni bol na mjestu gdje je primljena vakcina koji može da traje nekoliko dana, te blaga do umjerena temperatura.

– Nismo vidjeli nikakve druge ozbiljne nuspojave vakcine koje bi rezultirale zaustavljanjem ili obustavljanjem studije – rekao je za BBC, prenosi Žena Blic.

Srpskainfo