Ukoliko imate nesanicu, glavobolju i probleme sa kožom, onda je telo signalizira da mu je potreban odmor i detoksikacija.

Ukoliko vas muči neki od ovih simptoma ili osećate više od tri odjednom, budite sigurni da vašem telu neophodna detoksikacija.

1. Nesanica

Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da bi trebalo da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

2. Letargija

Ako se budite umorni i tromi, a osećaj letargije prati vas tokom celog dana, svakako bi trebalo da razmislite o detoksikaciji. Ukoliko pokušate da nedostatak energije nadoknadite stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Naime, nakon kratkotrajnog osećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada tog osećaja, nakon čega ćete se osećati još umornije nego pre.

3. Glavobolje

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da alarmiraju na preveliku količinu toksina u telu. Treba da znate da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi trebalo bi u potpunosti da nestanu ili barem da budu znatno smanjenje.

4. Problemi sa kožom

U uklanjanju toksina iz tela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebalo, tada u pomoć uskače koža. Da telo pokušava da se očisti od toksina možemo da prepoznamo po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizmu treba čišćenje.

5. Žuti ili beli jezik

Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u telu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može da poremeti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv beli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se sistem za varenje bori protiv toksina.

6. Nakupljanje masnog tkiva na stomaku

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospešiti nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u telu dospeju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

7. Osećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji telo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u telu previše toksina ono će se ‘pregrejati’ pokušavajući da ih izbaci znojenjem zbog čega konstantno možete osećati da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno.

kada_je_telu_potrebna_detoksikacija_7_znakova_koji_ukazuju_da_je_organizmu_poteban_odmor_i_detoks

Izvor: Zadovoljna/Sensa