MOSKVA, 14. juna – Kada Vladimir Putin zove ne postoji propušteni poziv. Najnoviji dokaz za to smo videli na pres konferenciji nakon meča Rusije i Saudijske Arabije (5:0) kada se selektor domaćina Stanislav Čerčesov išunjao da bi se javio na telefon.

Ruski strateg je u jednom trenutku izašao sa konferencije za novinare da bi obavio izuzetno važan poziv. Iako je razgovor kratko trajao, iz svake kasnije reči trenera je isijavalo (straho)poštovanje.

FOTO: PETER POWELL / EPA;

“Zvao me je upravo šef države da mi čestita i rekao mi da prenesem timu njegove pohvale, te da nastavimo da igramo na ovaj način”, rekao je Čerčesov.

Ovo su reči koje je izabrao da podeli sa prisutnim novinarima i pokazao koliko Rusi ozbiljno shvataju ovaj šampionat, a u prilog tome ide i govor koji je Putin održao na otvaranju 21. šampionata sveta.

On se zatim osvrnuo na igru reprezentativaca i poručio da ne oseća nikakav pritisak.

“Juče sam bio opušten, a opušten sam i danas jer poznajem svoje igače. Zadovoljstvo je raditi s njima. Svaki trener zavisi od svojih igrača i pre svega zato sam opušten. Znao sam da će ispuniti naše ciljeve. Zašto bih bio pod stresom”, ne ostavlja nikakvu dilemu 54-godišnji stručnjak.

Ostaje pitanje kakav bi se razgovor vodio da reprezentativci nisu briljirali i kakva bi tada bila reakcija državnog vrha.

(Miodrag Dimitrijević)