LAKTAŠI, 03. juna – O toleranciji i dobrom odnosu sa partnerom govore dr Ričard i Kristin Karlson, autori knjige koja sadrži savete o tome kako da ne dozvolite sitnicama da ovladaju vašim ljubavnim životom.

Priča o peškiru i slatkoj ženici

Nisu li obično upravo svakodnevne stvari tipa “isperi pastu iz umivaonika” i “spusti dasku na wc šolji”, povezane za život s nekim, ono što može da nas izludi? Smešno je, ali moguće je nekog duboko voleti, a da vam ipak lako zasmeta jednostavan čin deljenja prostora s njim. Ako vam iste stvari zasmetaju svaki put, pre nego što to pretvorite u pravo pitanje, pomaže ako se zapitate: “A čija je to uopšte mušica?”

Godinama bih, kao deo svog jutarnjeg rituala, odlazila do ormana s garderobom i izabrala svež šareni peškir za svoje tuširanje. Međutim, Ričard bi neminovno prvi otišao pod tuš. Kad bih konačno došla na red za tuširanje, ispružila bih ruku i otkrila da mog lepog čistog peškira nema. Gotovo svakog jutra zatekla bih se kako trčim po kući, dok se voda cedi s mene, da bih uzela peškir. Nakon nekog vremena, to je počelo da me izluđuje!

Kako da razumete jezik ljubavi: 5 signala koji će vam razotkriti da li je nekome stalo do vasJednog dana, dok sam išla prema ormanu s garderobom po svoj peškir počela sam da osećam bes, još i pre tuširanja, predosećajući da će moj sveži peškir uskoro, opet, upotrebiti moj muž. Ali, iz nekog blagoslovenog razloga, to jutro sam se predomislila. Razmišljala sam o tome na trenutak i postavila sebi dva očita pitanja: “Pa ako mogu uzeti jedan peškir, zašto ne bih uzela dva? Čija je to uopšte mušica?”

S izvesnog gledišta, scenario je bio zaista smešan. Nalazila sam se na samoj ivici emocionalnog sloma, a Ričard uopšte nije bio svestan moje frustracije. Sve to vreme, on je mislio o tome kako slatka ženica kojom se oženio uvek za njega priprema peškir.

Priroda hirova može da se ogleda na razne načine. Na primer, čula sam priču o ženi koja je relativno čista i mužu koji je opsednut urednošću i redom. Mislim stvarno čista. Jedne večeri Davidova žena je ostavila listić salate u sudoperi nakon pranja sudova. On je stao iznad kuhinjske sudopere i zaurlao iz sveg glasa: “Pamela, misliš li ti doći ovamo i završiti s pospremanjem nereda koji si ostavila u kuhinji?”

5 načina za bolju seksualnu povezanost sa partnerom: evo da pojačati erotsku energijuE sad, čija je to uopšte mušica? Očito njegova.

Razmišljanje o ovoj temi može da donese neverovatno olakšanje ako su obe osobe u stanju da uvide šta se stvarno događa. Na primer, u ovom slušaju, kad bi David bio u stanju da uvidi da je on taj koji je neurotičan, koji je mušičav, bio bi u stanju da se nasmeje samom sebi i prestane da očekuje tako mnogo od svoje žene. S druge strane, kad bi Pamela bila u stanju da shvati Davidove mušice i gleda na to kao na njegov problem, mogla bi to da ignoriše ili jednostavno zakoluta očima i ne prima to suviše lično.

Kada se radi o manjim svakodnevnim živciranjima, imajte na umu da svi imamo svoje male mušice. Kao u mom primeru, uzmite u obzir mogućnost da ono što vaš partner čini (ili ne čini) nije ono što vam smeta onoliko koliko vam smeta ono što vi činite (ili ne činite). Ili, u Davidovom slučaju, možda u nekim stvarima jednostavno previše očekujete.

Često, ako samo zastanete na trenutak i razmislite o situaciji, iskreno i s malo skrušenosti, videćete očito rešenje ili ćete drugačije da gledate na situaciju. Stoga, kada osetite da vas nešto živcira, pokušajte da sebi postavite pitanje: “Čija je to uopšte mušica?” Bar će s vremena na vreme odgovor biti: “Moja”.

Iz knjige “Ne mari za male stvari u ljubavi” – Dr. Richard i Kristine Carlson

Izvor: Sensa.hr