Tijelu je potrebno vrijeme da se razbudi i pokrene nakon buđenja, što znači da neke stvari ne bi trebalo raditi odmah nakon spavanja, tvrdi Mirijam Stopard, čuvena engleska doktorka, TV voditeljka i kolumnistkinja.

Kako savjetuje, ne bi trebalo da vježbamo nakon buđenja, jer je tijelo dehidrirano i naše tkivo se neće pravilno istezati. Mišići su ukočeni, a intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni pa, ako niste oprezni, mogli biste se povrijediti, prenosi Krstarica.

Na listi nepoželjnih radnji nakon buđenja je i sok od pomorandže, jer kako kaže dr Stopard, on čini više štete nego koristi. Naime, njime se samo preopterećuje metabolizam i podiže nivo šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji reguliše insulin, još nije u potpunosti funkcionalan.

Takođe, ona savjetuje i izbjegavanje kafe, jer šoljica ovog napitka na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osjećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno hranljivih namirnica za doručak.

Istraživači sa univerziteta Bat vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle da ukazuju na dugotrajne zdravstvene posljedice.

Naime, u svom istraživanju otkrili su da ovaj crni napitak kada se pije prije doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 odsto. Stoga je važno, upozoravaju istraživači, uvijek nešto pojesti prije nego što se konzumira kafa.

Doktorka Stopard preporučuje da to bude maleni, ali nutritivni doručak, poput ovsenih pahuljica, kaše, jogurta ili tosta s avokadom, piše Blic.