LAKTAŠI, 30. januara –  Potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima i klubovima smanjila bi godišnji promet ugostitelja u Srpskoj za 113,9 miliona KM, dok bi bez posla ostalo 4.577 radnika.

pusenje

Pokazala je to studija konsultantske kuće KPMG kojom su analizirane posljedice potpune zabrane pušenja za ugostiteljstvo i međunarodna iskustva u toj sferi. Cilj istraživanja je predstavljanje efekata započete izmjene propisa koji podrazumijevaju potpunu zabranu pušenja.

Vlada RS je usvojila Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim je predviđena potpuna zabrana konzumiranja cigareta u ugostiteljskim objektima. Nacrt je uvršten na dnevni red sjednice Narodne skupštine RS zakazane za 6. februar. FBiH je otišla korak dalje i već je u parlamentarnu proceduru upućen prijedlog zakona koji donosi iste restrikcije.

Procjene pokazuju da bi zabrana pušenja u RS ostavila teške posljedice za ugostitelje, zaposlene u tom sektoru i na republički budžet. Godišnji promet ugostitelja u Srpskoj pao bi za 113,9 miliona KM, bez posla bi ostalo 4.577 radnika koji bi zbog toga ostali i bez 28,6 miliona na osnovu izgubljenih plata, dok bi država na osnovu PDV-a izgubila 16,5 miliona.

Podaci za cijelu BiH još su alarmantniji jer bi potpunom zabranom pušenja promet ugostitelja otanjio za 259,9 miliona, dok bi bez posla za godinu ostala 11.082 radnika. Na osnovu radničkih plata bio bi izgubljen 69,1 milion KM, dok bi prihod od PDV-a pao za 38 miliona.

Većina od 202 ugostitelja koji su ispitani u sklopu istraživanja navela je da ne bi trebalo posezati za potpunom zabranom pušenja u njihovim objektima.

– Pored značajnog pada prometa i broja radnika, ugostitelji su izrazili nepovjerenje u dosljedno sprovođenje ove zabrane, a time i nevjericu da se njome može postići željeni cilj – navedeno je u istraživanju.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić kaže da će potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima označiti početak propasti ugostitelja.

– Ugostitelji će početi masovno da stavljaju ključ u bravu, jer će im pasti promet. Radnici će ostati bez posla i još više odlaziti preko granice. Ne znam i ko će im puniti budžet. Ovaj zakon krojili su nesposobni ljudi iz ministarstava. Dosadašnja iskustva pokazuju da je u pojedinim evropskim zemljama u kojima je potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima povećan broj pušača – istakao je Tatić i izrazio sumnju u mogućnost sprovođenja zakona jer će ponovo na sceni biti dvostruki aršini, a ni fizički nije moguće stići u svaki objekat.

U BiH, prema procjenama, ima oko 11.000 ugostiteljskih objekata sa više od 33.000 radnika. Prosječna plata ugostitelja iznosi 540 KM u neto, odnosno 793 u bruto iznosu.

 

Glas Srpske