LAKTAŠI, 26.marta- Ugostiteljski objekati u Republici Srpskoj ostaće zatvoreni i narednih sedam dana – saopšteno je iz Udruženja ugostitelja RS “Horeka” nakon sastanka sa premijerom RS Radovanom Viškovćem.

KAFANE OSTAJU ZATVORENE Rezultati pregovora ugostitelja i premijera Srpske

Usaopštenju se navodi da će se pri otvaranju morati poštovati sve epidemiološke mjere u baštama i unutar objekata po mjerama iz novembra 2020. godine, odnosno prema kvadraturi objekta.

Republički krizni štab neće, kako kažu, ograničavati radno vrijeme već će odluku o trajanju radnog vremena prenijeti na lokalne zajednice koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu.

Šalterska prodaja i dostava može da bude do 22 umjesto do 21 časa.

– Vlada RS će, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu. Bće oformljena stručna komisija u sastavu članova Horeke, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu – kažu u ovom Udruženju.

Mjere za pomoć Horec, odnosno ugostiteljstvu u RS za april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata. Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja. Dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.

Srpskainfo