Foto:BBC

Šta kada vam kućni brzi antigenski test (BAT) pokaže da ste pozitivni na koronu, ali na osnovu toga ne možete da dobijete potvrdu o preležanoj bolesti i svu papirologiju koja iz toga proističe?

Kako dobiti potvrdu o preležanoj koroni bez odlaska u kovid ambulante: Sve više građana ima ovaj problem, a dr Ješić Petrović nudi BRZO RJEŠENJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sa ovim problemom susreće se sve više građana u Srpskoj, a neki od njih su se obratili Tanji Ješić Petrović, specijalisti oftalmologije Doma zdravlja Doboj.

– Danas sam dobila desetine poruka sa istim pitanjem, pa da vam odgovorim. Duži je niz, ali ne može drugačije. U pitanju su administrativni problemi osoba koje urade kućni brzi antigenski test (BAT), dobiju pozitivan nalaz, ali ne mogu ostvariti pravo dobijanja potvrde o preležanoj bolesti. Odnosno, otvoriti bolovanje, dobiti doznake, a ne žele i nemaju potrebu da se javljaju u ARI/kovid ambulante jer imaju blagu kliničku sliku i osjećaju se dobro – kaže Ješić Petrović.

Ona je na Tviteru napisala da ovo jeste specifična situacija, ali rješenje postoji i košta onoliko koliko košta BAT.

– U ovom slučaju, uradite BAT u bilo kojoj privatnoj laboratoriji, jer sve imaju obavezu da u slučaju pozitivnog nalaza isti dostave Higijensko epidemiološkoj službi isti dan, sa vašim kontakt podacima. Nakon toga sjedite kod kuće, čekate poziv. Pozvaće vas iz HES, odgovorićete na standardna pitanja, rješenje ćete dobiti vjerovatno kada izolacija već istekne, ali to nema veze, jer sva prava po pitanju bolovanja i dobijanja potvrde da ste bili pozitivni možete ostvariti na osnovu ovoga – objasnila je dr Ješić Petrović, čije objašnjenje prenosimo uz njeno odobrenje.

Suština je da porodični doktori ne mogu koristiti kućne testove za izdavanje potvrde o preležanoj bolesti, jer nema dokaza da je stvarno urađen test.

Istovremeno, prema zvaničnoj preporuci Instituta, priznaju se brzi testovi bez obzira gdje su urađeni, kao PCR koji se jedino radi u JZU i njihovim laboratorijama.

Srpskainfo