LAKTAŠI, 27. oktobar – Šest zemalja konstantno zauzima prva mjesta na globalnim indeksima zahvaljujući progresivnoj socijalnoj politici, povjerenju u vlast i učinkovitom sistemu pravosuđa, izvještava BBC.

 20181027161441_504972

Učinkovitost funkcionisanja državnog aparata i države kao cjeline moguće je izmjeriti s nekoliko parametara.

Faktori koji utiču na stepen uređenosti države prije svega su progresivne društvene politike, povjerenje u vladu i učinkovito pravosuđe. Danas postoji nekoliko indeksa koji mjere prisutnost tih kriterija u nekoj zemlji.

Novinari BBC-ja razgovarali su sa stanovnicima zemalja koje zauzimaju prvih šest mjesta na indeksu uređenosti kako bi saznali koji faktori najviše utiču na njihovu svakodnevicu.

Danska

Iako sve skandinavske zemlje visoko kotiraju na skoro svakom indeksu, Danska ih uspijeva sve prestići. Njezini rezultati na indeksu koji se odnosi na zadovoljavanje temeljnih ljudskih potreba svrstavaju je na sam vrh, daleko ispred ostatka svijeta, a visoku poziciju zauzima i na indeksu društvenog napretka. Prednost je danskog društva povjerenje, koje im je važnije od same papirologije.

Primjerice, ako se Danac razboli i ne može otići na predavanje ili na posao, može samo nazvati šefa i obavijestiti ga o tome. U Njemačkoj je studentima i zaposlenicima u takvim slučajevima ipak potrebna doktorska potvrda. Taj primjer pokazuje da Nijemci ipak vole rješavati probleme na službeniji način, dok Danci tome pristupaju opuštenije i prijateljski.

Novi Zeland

Australija i Novi Zeland zauzimaju susjedna mjesta na mnogim indeksima, ali Novi Zeland ipak stoji bolje u pogledu sveukupne političke stabilnosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava. Ne smije se zaboraviti da je Novi Zeland prvi ženama omogućio pravo glasa još davne 1893. godine. Zemlja također provodi politiku potpore za samohrane roditelje, djecu, studente i penzionere.

Primjerice, kad građanin Novog Zelanda nakon navršenih 65 godina postane penzioner automatski počinje primati izdašnu novčanu pomoć od vlade, bez obzira na podrijetlo, materijalni ili društveni status.

Kanada

Sjedinjene Američke Države i Kanada stoje visoko na svim indeksima, ali Kanada je ipak uspješnija od svog južnog komšije u pogledu političke stabilnosti i borbe protiv nasilja, odnosno terorizma. Kanada je zapravo po mnogim parametrima bliža skandinavskim zemljama, između ostalog, i po ishrani i zdravstvenoj skrbi, kao i temeljnom obrazovanju i ljudskim pravima.

Kanada je ipak progresivnija od SAD-a. Oduzimanje prava glasa ženama ili građanskih prava LGBT osobama tamo su rijetko predmet javne rasprave. Alia Bickson, Amerikanka koja živi u Torontu i ima dvojno državljanstvo (kanadsko i američko), naglašava da se stavovi pojedinaca u Kanadi mogu razlikovati, ali da država kao cjelina podupire pluralizam i različite životne stilove.

Japan

Zemlja Izlazećeg Sunca vodeća je u Aziji na indeksu Svjetske banke koji mjeri učinkovitost vlade, vladavinu prava i političku stabilnost. Japan također prednjači na indeksu društvenog napretka zbog dobrog pristupa temeljnim znanjima, vodoopskrbi i sanitarnom sistemu, hrani te zdravstvenoj skrbi. Japanski zdravstveni sistem jedan je od najboljih u svijetu. Iako je univerzalan, istovremeno je i vrlo skup jer ga građani finansiraju od svojih plata.

Iako starenje i smanjenje populacije ugrožava solventnost zdravstvenog sistema, sve u svemu, on je vrlo funkcionalan.

Jedan od japanskih aduta je i obrazovni sistem.. Sistemi primarnog i sekundarnog obrazovanja među najboljima su u svijetu.

Jedinom slabošću japanskog obrazovanja Goulston smatra pretjeranu sistematičnost, koja ponekad dovodi do prevelike standardizacije. Pozitivna stvar svakako je usmjerenost na prehranu kao ključnu sastavnicu obrazovanja – školski obroci pripremaju se od lokalno proizvedene hrane, a nastavni program usmjeren je na zdravu prehranu i istoriju hrane.

Bocvana

Bocvana je jedna od najuređenijih afričkih zemalja, posebno u borbi protiv korupcije, gdje zauzima vodeće mjesto u Africi prema procjenama Svjetske banke i indeksu vladavine prava. Vlada u Bocvani 1994. godine osnovala je Direktorat za korupciju i gospodarski kriminal (DCEC), čije je djelovanje uspjelo svesti korupciju u tamošnjoj politici na jako nizak nivo.

Osim toga, Bocvana je poznata po visokom statusu osobnih sloboda, slobode medija i vlasničkih prava. Te se slobode osjećaju i u svakodnevnoj komunikaciji. Društvo u Bocvani vrlo je liberalno te religija, boja kože i spol u njemu nemaju presudni utjecaj. K tome, građani vrlo burno reaguju na svaki oblik nepravde. Zdravstveni sistem u Bocvani također je daleko ispred ostatka Afrike.

Zakon propisuje da svako selo od najmanje 500 stanovnika ima pravo na dom zdravlja i osnovnu školu. Bocvana se također mnogo uspješnije nosila s pandemijom HIV-a te je ponudila besplatno liječenje svakom građaninu koji je bio HIV pozitivan.

Zaštita okoliša jedna je od tačaka vladinog programa na koju se obraća posebna pažnja. Turizam u Bocvani iznosi 12 posto cjelokupnog BDP-a, a temelji se na očuvanju zaštićenih područja premještanjem područja gospodarenja divljači izvan zaštićenog područja te jakom kampanjom protiv krivolova. Bocvana je jedna od najaktivnijih afričkih zemalja u suzbijanju krivolova.

Čile

Čile prednjači među državama Južne Amerike prema već spomenutim kriterijima.

Jedna od pozitivnih stavki čileanskog sistema svakako je niska stopa korupcije u javnim službama, koja je inače dosta česta u ostatku kontinenta. Stranci u Čileu mogu relativno lako kupiti nekretninu ili pokrenuti posao, što u ostalim zemljama nije slučaj.

Zdravstveni sistem Čilea također je efikasan, no ono čime se zemlja posebno ponosi je infrastruktura. Kvalitetan sistem autocesta i dostupnost vode i struje čine Santiago jednom od najpoželjnijih svjetskih metropola. Čile je zemlja koja je iznimno otvorena prema strancima i došljacima.

Ipak, stroge društvene podjele ponekad otežavaju integraciju u čileansko društvo. Zbog toga se strancima preporučuje da se pridruže nekoj od odgovarajućih grupa na Facebooku kako bi lakše stekli nove prijatelje i prikupili informacije o raznim praktičnim stvarima, piše BBC.

(NN/index.hr)