LAKTAŠI, 25. novembra – Novinar kineskog dnevnika “Šangaj ivning post” zaposlio se u fabrici korporacije “Fokskon (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi model mobilni telefon “ajfon”, američke kompanije “Epl”.

Pakleni uslovi rada: Radnici fabrike “Foksokon” u Kini, u kojoj se pravi “ajfon”

Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspeo da provede samo 5 dana.

Nova omiljena igračka fanova “Epla” proizvodi se u zastrašujućim uslovima u Kini: Ajfon 5

Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gde mu je rečeno da svako ko je zdrav i poseduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao.

Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dođe do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vredi oko šest američkih dolara).

Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju “Fokskon” koristi za svoje zaposlene “noćnom morom”.

– Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić iz njega su počele da beže bubašvabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava – kaže novinar kineskog lista.

Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima.

– Posle treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smemo da odmaramo samo tokom dana. Posle svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Pre nego što počnem s poslom, tražio sam da posetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme leči četiri -pet pacijenata – kaže novinar, i dodaje:

– Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše.

– Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: ‘Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa – navodi se u svedočenju.

Večera se u 23.00, a posle ponoći nastavlja se s radom.

“Poleđina ‘ajfona’ pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Posle nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sedeo preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je video i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi. Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne sme stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen… Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru – piše dalje u ispovesti.

Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su besni.

– Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo ‘ajfona’, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa – piše dalje kineski lažni radnik.

 

/Blic/