LAKTAŠI, 26. marta – “Self help” biznis vrlo je unosan u mnogim zemljama, a danas se uveliko temelji na društvenim mrežama

 ana-bucevic-36527835224641f45571c38627436c85_view_article_new

Motivacijska govornica Ana Bučević, koja se našla u središtu zanimanja javnosti zbog prijave za nadriliječništvo, stvorila je vrlo unosan biznis i zaradu koja se može procjeniti na stotine hiljada maraka godišnje.

“Self help” je lukrativan posao u mnogim zemljama, a danas se uveliko temelji na društvenim mrežama i vjernom slijeđenju pretplatnika na kojima je i Bučević skupila milione pregleda svojih videa, tačnije više od 50 miliona.

Na Facebooku i Instagramu Ana Bučević ima više od 330.000 pratilaca. Održava brojne seminare, ne samo u Hrvatskoj već i širom regije (naročito je popularna u Srbiji), a za posljednja dva u martu, Sarajevo i Split, ulaznice su bile oko 90 KM.

Bučević je, objavila šest knjiga, a cijene im se kreću od 40 do 130 kuna. Motivacijski DVD-i i CD-ovi su po 105 kuna. Kao dodatni sadržaj prodaje planere po 80 kuna, ali i inspiracijske kartice koje dolaze u četiri seta, a svaki košta 150 kn. Sve kartice bave se različitim temama, a ako želite zaraditi, zaljubiti se ili biti mudri ili naučiti o zakonu privlačenja, za cijeli set kartica morali biste izdvojiti 600 kuna.

Najskuplji proizvod Ane Bučević je “Vortex cruise”, krstarenje po jadranskoj obali na luksuznoj jahti na kojem drži predavanja i meditacije. Naplaćuje ga oko 16.000 kuna (2300 eura), a najviše ga je ispromovirala Iva Todorić koja je prošle godine, u bikiniju i kroz suze, otkrila koliko joj je Bučević promijenila život.

Nakon što ju je dr. Herman Vukušić prozvao za nadriliječništvo, a Ministarstvo zdravstva i kazneno prijavilo, nad splitsku motivacijsku trenericu nadvila se opasnost potencijalne zabrane rada. Na optužbe za nadriliječništvo, Bučević je poručila da tokom svog rada nikada niti jednom učesniku svojih edukacija nije davala ikakve medicinske savjete. Tvrdi i kako ljudima nije poručila da im ne trebaju lijekovi kako bi se izvukli iz depresije.

 

Vijesti.rtl.hr