LAKTAŠI, 15. januara – Nova igračka u Kinder jajima sa balonima na kojima piše “KKK” zabrinula je i naljutila brojne roditelje širom svijeta jer asocira na bijelu suprenacističku grupu.

kinder

Čini se kako je italijanska kompanija Ferero, proizvođač kultnog slatkiša u kojem je sakrivena igračka, napravila veliki gaf u limitiranim izdanjima Kinder jaja kojima slavi 50 godina postojanja.

Naime, u novim Kinder jajima sakrivena je igračka malog Kinder jajeta koje drži tri balona na kojima piše “KKK”. Ovi inicijali inače se koriste za Ku Klux Klan – bijelu suprenacističku grupu.

Jedna majka iz Australije, koja je kupila sinu Kinder jaje s ovom igračkom, kaže kako se osjeća kao da nova Kinder jaja imaju poruke koje dječiji razum ne može svjesno registrovati, piše Klix.

“Ovo je ogroman propust koji svi mogu vidjeti. Takođe je teško naći neko opravdanje jer inicijali Kinder Surprisea nisu ‘KKK’. Postavlja se pitanje šta kompanija podržava i je li ovo subliminarni marketing”, kazala je razočarana majka.

Fotografiju igračke s inicijalima “KKK” podijelili su brojni korisnici društvenih mreža uz komentare kako je italijanska kuća napravila veliku grešku.

Iz Ferrera su uputili izvinjenje javnosti.

“Inicijalno smo dizajnirali jedan balon sa slovom ‘K’. Međutim, dodali smo još dva balona kako bismo ojačali igračku jer su sigurnost i kvalitet naših igračaka od najvećeg značaja. Nismo imali apsolutno nikakve druge namjere u kreiranju igračke i iskreno se izvinjavamo našim potrošačima zbog našeg nenamjernog propusta”, kazao je portparol Ferera.

On je dodao kako kompanija ni na koji način ne podržava organizaciju Ku Klux Klan te kako su povukli iz prodaje sva limitirana izdanja Kinder jaja.

 

Srpskainfo