LAKTAŠI, 24. aprila – Ne postoji ništa gore od sporog telefona. Pokušavate da otkucate neodložnu poruku ili odgovorite na mejl, a on koči, blokira, buni se i pravi probleme. Koliko puta ste izgovorili rečenicu: „Kada mi je najpotrebniji, ne radi”?

Niste usamljeni u tom problemu, gotovo svaki korisnik pametnog telefona sreo se s ovom situacijom. Ovaj problem je naročito došao do izražaja u vreme kad zbog korona virusa nema nastave u školama, nego je sve online, pa se i učenici i nastavnici suočavaju sa ogromnim brojem poruka na viberu, ili nekim drugim aplikacijama koje koriste za nastavu.

Pametni telefoni jednostavno ne mogu da izdrže toliku količinu podataka odjednom, i ono što se dešava jeste usporen telefon, koji zapinje, “baguje” i ko zna šta još ne.

Ne očajavajte – postoje načini da poboljšate brzinu telefona. Pokušajte da primenite neki od ovih saveta, možda će baš to rešiti vaš problem.

Definišite problem

Ukoliko je vaš telefon mnogo usporio u odnosu na stanje u kom je bio kada ste ga prvi put uključili, onda morate pre svega definisati problem, jer se usporavanje ne dešava ničim izazvano.

Instalirajte neku od aplikacija kao što su Android Assistant ili Trepn Profiler i pratite funkcionisanje svog mobilnog sistema. Pravljenjem različitih profila aktivnosti možete izvući određenu analizu koja će vam pokazati mnogo toga. Saznaćete više o stanju procesora, aplikacijama koje usporavaju rad sistema, greškama na njemu i svim mogućim problemima koji su uzrok usporavanja vašeg telefona.

Rasteretite prostor

Procesor koristi određeni prostor u memoriji telefona. Ako zaista želite da radi brže, morate mu dati prostora da diše. Rasteretite memoriju tako što ćete sve što vam nije potrebno izbrisati ili prebaciti na memorijsku karticu. To važi ne samo za fotografije, video-zapise, već i za aplikacije koje rade u pozadini.

Postoje programi koji vam mogu pomoći u „čišćenju” tako što će vam uraditi analizu i pokazati šta zauzima najviše mesta i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Smanjite broj dodatnih servisa (widgeta)

Znamo da volite svoje servise (widgete) za vremensku prognozu, najnovije izveštaje sa Fejsbuka, vesti iz sveta ili blogove koje pratite, ali imajte na umu da će ovo izuzetno usporiti vaš telefon. Ako ne znate o čemu je reč – to su  „pločice” koje postavljate na svoje ekrane i na kojima se ažuriraju različite informacije koje vas zanimaju. Prelistajte sve dodatke koje koristite i razmislite o tome šta vam je zaista potrebno. Kada obrišete neke, videćete razliku u radu mobilnog sistema koji koristite.

Isključite animacije

Priznajte da na svom telefonu koristite automatizovanu pozadinu koja se menja iz dana u dan ili u zavisnosti od vremenskih prilika ili nekih drugih faktora. Budući da telefon mora češće da pristupa bazi ovih materijala ili da se povezuje na bežičnu konekciju, odnosno satelit kako bi došao do informacija, baterija se više troši, pa će ceo sistem raditi sporije.

Isključite sve što vam nije zaista neophodno. Koliko god bilo zanimljivo da vam na telefonu sija sunce tokom leta, a da zimi pada sneg, verujte da je to jedan od osnovnih razloga zašto imate problema s različitim greškama u sistemu.

Jeste li pokušali da restartujete telefon?

Neki od vas su se sada možda i nasmejali, ali zaista – jeste li pokušali? Nekada se i najobičnije greške mogu rešiti prostim isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona, verovali vi u to ili ne verovali. Možda zapravo telefon nije spor, nego ga neka aplikacija iz pozadine kojoj nikako ne možete da pristupite opterećuje i ne dozvoljava mu da krene dalje. Restartujte ga i pokušajte da rešite problem na najjednostavniji način.

Uvek pokušajte sami da rešite problem pre nego što otrčite u servis, jer će se desiti da će vam naplatiti daleko više nego što je potrebno da biste rešili problem. Možda i sami možete da pronađete rešenje i sredite sve što vas muči. Upišite razvoj mobilnog softvera i otkrijte talenat koji će vam pomoći da napravite karijeru od toga. Ipak, imajte u vidu da su neke od najčešćih otvorenih radnih pozicija vezane upravo za ovu struku.

(Telegraf.rs)