Iako smo u vrijeme pandemije virusa korona manje putovali i kretali se, sudeći po statističkim podacima, novčanici su nam se ipak prilično “istanjili”.
Potrošačka korpa (ilustracija) -

Potrošačka korpa (ilustracija)

I potrošači i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača saglasni su – Kovid – 19 nije zaustavio cijene.

Prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u decembru 2020. godine bila je 979 maraka, dok je potrošačka korpa, u istom periodu iznosila 1.945 maraka.

Najviše se trošilo na prehrambene namirnice – 728, što je za 23 marke više u odnosu na decembar 2019. godine.

Po mnogima, razlog su takozvana tiha poskupljenja.

Ovakva sitna poskupljenja teško su uočljiva prilikom kupovine pojedinačnih artikala, ali na godišnjem nivou itekako utiču na kućni budžet.

Kako god ih računali, rekli su nam sugrađani, cijene osnovnih životnih namirnica su previsoke.

Da je kupovna moć slaba pokazuje i slika sa tržnica, a i trgovci kažu – kupaca je sve manje.

U Ministarstvu trgovine i turizma prate promjene na tržištu i rade neophodne analize. Kažu da nema većih odstupanja i da su ovakve oscilacije u cijenama normalne.

– Poredeći 2019. sa 2020. godinom, zatim i 2020. sa početkom 2021. godine, ne možemo reći da je došlo do većih odstupanja u odnosu na promjene koje su se dešavale u proteklom periodu. Naravno, jedan nestabilan period jeste iza nas, ali nadamo se da neće doći do značajnijih promjena – izjavila je ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

Gašićeva dodaje da će Vlada Republike Srpske i resorno Ministarstvo pravovremeno reagovati određenim mehanizmima ako se uoče jača poskupljenja ili neka druga slična neregularnost na tržištu.

RTRS