LAKTAŠI, 05. februara – Otvorite četvore oči kada kupujete na veliko, sve je tu da bi vas namamilo da potrošite i poslednji dinar u džepu. Šarenilo, upadljive boje i cifre od kojih se okreće svet naopačke, sve je smišljeno da izmanipuliše vašim mozgom.

kupovina

Kada sledeći put odete u kupovinu, imajte na umu par stvari i ne dajte se zavarati. Zna se zašto neki proizvod stoji tu i ništa nije nasumično slagano, čak su mislili i na decu pa su primamljive proizvode spustili dovoljno da klinci mogu da ih vide. Neko je očigledno proveo mnogo vremena smišljajući kako da sa psihološke strane pristupi vašem novcu. I to mu itekako polazi za rukom.

Navodimo nekoliko primera kako lanci marketa varaju na finjaka bez naše pažnje.

Bacićete oko 12 odsto kupljenih proizvoda

Ako kupujete na akcijama proizvode koji vam nisu potrebni i samo ih nagomilavate, na kraju ćete baciti oko 12 odsto kupljenog. Držite se spiska i namirnica koje će vam zasigurno trebati kako biste uštedeli a samim tim i izbegli štetu bacanja hrane ili nekog proizvoda.

Velika kolica su tu s razlogom

Kada kupci koriste kolica, a ne korpe, skloni su da potroše i do 40 odsto više novca. Osoblje supermarketa namerno postavlja osnovne namirnice kao što su hleb i mleko na što udaljenijem mestu. Na taj način mogu biti sigurni da će mušterije usput ubaciti i nekoliko dodatnih, ne baš neophodnih proizvoda. U mnogim samoposlugama hodnici usmeravaju kupce u pravcu suprotnom od kretanja skazaljke na satu, što ih takođe tera na neplanirane kupovine.

Manipulacija ogledalima

Ogledala ispred kabina igraju važnu ulogu u prodaji: ako osoba nema previše samopouzdanja ili jednostavno ne izgleda dobro, konstantna refleksija će je podsećati na to. Ovaj trik bukvalno čini da čovek kupi nešto novo radi poboljšanja situacije. Ha, sigurno niste razmišljali o tome?

Bacite oko na najviše i najniže police

U najnižim i najvišim redovima polica često stoje artikli proizvođača koji nisu najpopularniji, ali su često puno jeftiniji od poznatih brendova.

Zavucite ruku malo dublje

Artikli koji stoje u prvom redu i nude vam se da ih kupite, obično su na toj poziciji s razlogom – već neko vreme stoje u radnji i brže im ističe rok. Zato zavucite ruku iza prvog reda i uzmite svežiji proizvod.

Gotova hrana jede novac

Dok ste vi napunili korpu i skinuli spremanje ručka s dnevnog reda, u novčaniku je ostalo taman toliko za jednu žvaku. Pripremljeno meso, salate kao i zapakovano voće i povrće možda štede vreme, ali su često višestruko skuplji. Zdravije i jeftinije je kupiti obično meso i sam ga marinirati.

Gotova jela Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Obratite pažnju na etikete

Proizvođači se uvek trude da menjaju ambalažu proizvoda kako bi izgledala što atraktivnije i povoljnije. Ali, iako je ambalaža veća, to ne znači da sadrži jednako proizvoda.

Ne zaboravite na Grinov efekat

On podrazumeva potpuno zaštićen svet u kojem je uvek toplo, koji je dobro osvetljen i udoban. To je mesto bez prozora i satova. Danas su gotovo svi tržni centri napravljeni na ovaj način. U takvom okruženju ljudi upadaju u stanje dezorijentisanosti i blagog transa, zaboravljajući zašto su zapravo došli. Dok šetamo po ogromnom šoping-centru, gubimo sposobnost razumnog rasuđivanja. Kao posledica toga, skloni smo da impulsivno kupujemo stvari i potrošimo više novca nego što smo nameravali.

Sniženja su često laž

Prodavnice često “naduvaju” staru cenu za 20 odsto, nadajući se da niko nije zapamtio originalnu cenu proizvoda. Drugi primer lažnih sniženja su takozvane “specijalne ponude”, kod kojih se, recimo, kafa i kolač nude po navodno povoljnoj ceni, pri čemu zbir pojedinačne cene jednog i drugog zapravo odgovara toj ceni. Suština je u tome što “specijalnu ponudu” nesvesno doživljavamo kao povoljnu.

Nemojte da bude kako vas nismo opomenuli.

Izvor: B92/Noizz