FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

LAKTAŠI, 23. marta – Za vrijeme pandemije izazvane virusom koroma aktivna je linija za stručnu psihološku podršku i pomoć stanovništvu 065 464 555.

Teško podnosite izolaciju? Napeti ste, usamljeni, tužni, zabrinuti za sopstveno zdravlje ili zdravlje člana porodice? Izgubili ste člana porodice uslijed pandemije izazvane korona virusom? Preboljeli ste kovid-19, ali i dalje osjećate napetost i strah? Ovo su samo neka od pitanja zbog kojih možete potražiti podršku psihologa.

Psihološka podrška je besplatna, a telefonska linija 065 464 555 aktivna svaki radni dan u periodu od 9 do 17 časova.

– Psihološka podrška je specijalizovana i usmjerena je na pomoć za sve koji imaju pitanja i nedoumice vezano za svoje psihičko stanje u vrijeme pandemije. Linija je takođe usmjerena na sva pitanja za vrijeme koje osobe ili članovi porodica provedu u izolaciji, za sve koji su preboljeli kovid-19, ali se i dalje suočavaju s posljedicama po svoje zdravlje ili zdravlje članova porodice – poručuju iz Društva psihologa RS.

Osim na broj telefona, građani se psiholozima svakodnevno mogu obratiti i na mejl: psiholoska.podrska.dprs@gmail.com.

Iz Društva psihologa objavili su dijelove nekih poruka koje su im građani slali na mejl adresu i pozvali sve kojima treba besplatna podrška da im se jave:

– „Ponekad me uhvati nemir, imam podršku porodice, ali bih željela da razgovaram sa stručnim licem.“

– „U ovom trenutku, savjet bi mi dobro došao!“

– „Zbog kovid-19 situacije, koliko god znamo svi šta i kako treba, voljela bih znati da li ima nešto što mi možda do sada nije bilo na umu, kako bih posavjetovala roditelje za koje zaista brinem?”

– „Bio bih zahvalan na nekom savjetu, tehnici i slično, zahvaljujući kojoj bih uspio manje razmišljati negativno, ne razrađivati loše scenarije u glavi…“

Linija za pomoć aktivna je u okviru programa „Psihosocijalna podrška u vrijeme kovid pandemije“, što je dio projekta „Jačanje intersektorske saradnje i referalnog mehanizma podrške djeci i njihovim porodicama u Republici Srpskoj“, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Društvo psihologa RS uz podršku UNICEF u BiH i Vlade Švedske.