U Grbavcima u opštini Gradiška održana je kulturno-turistička manifestacija Grbavačko prelo, pod motom “Da nam se običaji ne zaborave”.
Pred oko 200 ljubitelja izvorne narodne igre i pjesme, osim domaćina Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “13 Skojevki” i Pjevačke grupe “Ponos Kozare”, nastupile su pjevačke grupe i KUD-ovi iz Banjaluke, Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice, Knežice, Gornjih Podgradaca, Turjaka, Nove Topole, Laminaca, Rogolja i Vrbaške.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je sinoć otvorio 11. Grbavačko prelo, rekao je da je to prestižna manifestacija kulture na području Gradiške koja čuva običaje i tradiciju.

LAKTAŠI,12. jula – “Organizatori Grbavačkog prela čuvaju tradiciju srpskog naroda opštine Gradiška i Republike Srpske. Narod koji ima ovakvu tradiciju mora da ima budućnost i perspektivu”, naglasio je Adžić.

Grbavicko prelo

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija
Član Pjevačke grupe “Ponos Kozare” Jovan Šočkević rekao je da Grbavačko prelo i “Ponos Kozare” njeguju tradiciju svog naroda, pjevaju pjesme koje su pjevali njihovi djedovi, svoje vole, a tuđe poštuju.

Šokčević je dodao da članovi grupe “Ponos Kozare” često nastupaju na području Gradiške i susjedinih opština, druže se sa članovima drugih pjevačkih grupa i nastoje da im uzvrate gostoprimstvo i ugoste ih na Grbavačkom prelu.

Grbavačko prelo, koje je održano sinoć kod Omladinskog doma, organizovali su KUD “13 Skojevki”, Pjevačka grupa “Ponos Kozare” i Mjesna zajednica Grbavci, uz podršku opštine Gradiška, Kulturnog centra i opštinske Turističke organizacije.

 

/Srna/