LAKTAŠI, 05. februara – Pet migranata koji su sinoć pronađeni u Laktašima već su prebačeni u Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu.

carina

To je ATV-u potvrđeno iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz njihove kancelarije u Banjaluci prevezeni su na drugu lokaciju, gdje im se trenutno provjerava identitet, što bi moglo da potraje i nekoliko mjeseci. Migranti koje su pronašli radnici jednog preduzeća u Glamočanima, starosti od 16 do 37 godina, izjasnili su se kao državljani Avganistana i Pakistana, a stigli su kamionom koji je tom preduzeću dovozio robu iz Turske.

“Sad se trenutno nalaze na obrađivanju u Imigracionom centru BiH, uzmimaju se izjave o okolnostima njihovog ulaska, njihovog dolaska i utvrđivanja njihovog identiteta, pošto oni nisu imali dokuementa, znači po njihovim izjavama je utvrđeno trenutno o kojim se licima radi”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Iz glamočanske firme pričaju da su dva radnika, prilikom otvaranja kamiona, juče oko podneva otkrila migrante kako sjede na robi. Šokirani, odmah su pozvali poslovođu koji je to prijavio policiji. Kamion je, kažu, otvorio vozač koji je stigao iz Turske. I njega je na ispitivanje odvela policija, a migranti su, pošto nikako nisu mogli da se sporazumiju s policijom, prebačeni u Službu za poslove sa strancima. Mještani Glamočana nisu htjeli pred kamere. Ništa, kažu, nisu vidjeli ni čuli.

Iz firme čiji su radnici pronašli migrante poručuju da od turske kompanije redovno nabavljaju robu, i da nemaju pojma kako su migranti završili baš u njihovim kamionima. Tvrde da su ih carinici pregledali na granici, i da će zato od Turaka tražiti da i vozač pregleda svaki kamion, kako do ovakvih situacija više ne bi dolazilo.

Pored Laktaša, migranti su otkriveni nedavno i u Prijedoru i Trebinju. Hercegovina im je, kažu stručnjaci, za sada najpristupačnija, i to zbog geografskog položaja.

“Migraciona ruta se seli na prostor BiH. S obzirom na geografsku konstituciju zapadne granice BiH, možemo pretpostaviti da će se ta ruta prenositi sve više ka tom području”, rekao je Aleksandar Đekić iz Savjeta za bezbjednost Ujedinjene Srpske.

Migranti u Istočnom Novom Sarajevu mogu da ostanu najduže osamnaest mjeseci. Trenutno su pod mjerama nadzora, a kada im se utvrdi identitet, može biti izdato rješenje o protjerivanju iz Bosne i Hercegovine.

 

ATV