LAKTAŠI, 30. aprila – Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske u skladu aktivnostima Međunarodne federacije za dijabetes, a u cilju sprečavanja i upravljanja virusom korona kod osoba koje boluju od dijabetes melitusa i o svim problemima koji se mogu pojaviti, objavljuje preporuke za zaštitu od virusa Covid-19 osoba koje boluju od dijabetes melitusa.

Preporuke je objavilo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite na Fejsbuk stranici.

Preporuke za smanjivanje mogućnosti izlaganja virusu i zaštiti zdravlja:

 • Temeljito i redovno perite ruke sapunom i vodom.
 • Kihanje i kašljanje u maramice koje je odmah potrebno odložiti u smeće i što prije moguće nakon toga oprati ruke.
 • Izbjegavajte dodirivanja očiju, nosa ili usta.
 • Redovito čistite najčešće korištene površine i uređaje koje dodirnete ili kojima rukujete.
 • Pokušajte izbjeći kontakt s osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti, poput kašlja.
 • Pridržavajte se nacionalnih savjeta o putovanjima.
 • Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, potražite pomoć ljekara odmah i podijelite prethodnu istoriju putovanja sa svojim liječnikom.
 • Ako imate zakazanu kontrolnu posjetu svom ljekaru, prvo ih kontaktirajte kako biste provjerili druge mogućnosti (odgoda kontrolnog pregleda ako nije neophodno, kontrola e-mailom ili telefonska kontrola) jer posjetom bolnici možete povećati rizik da budete izloženi virusu.
 • Ako mislite da ste bolesni, ostanite kod kuće.
 • Izbjegavajte gužve i situacije u kojima je prisutna velika grupa ljudi u zatvorenom prostoru.
U bolesnika koji boluju od šećerne bolesti je važno da uvijek imaju dostupne lijekove, inzulin, iglice, lancete, trakice, rehidracijske otopine, šećer, glukagon i svu drugu opremu potrebnu za zbrinjavanje šećerne bolesti.

U slučaju karantina, potrebno je osigurati dovoljnu količinu lijekova i hrane te imati kontakt bliske osobe koja vam može pomoći u opskrbi. Idealno je da se svaki bolesnik podsjeti „pravila za dane bolesti“ (engl. Sick-day rules), a ukoliko postoje nesigurnosti da kontaktiraju svog ljekara. Bolesnici s dijabetesom moraju paziti na sebe, znajući da promjene u načinu života, stres i bolesti mogu uticati na nivo glukoze na sve moguće načine. Važno je imati na umu razinu glukoze, nadzirati i prilagođavati terapiju prema potrebi kako bi glikemija ostala u normalnom rasponu. Idealno je unaprijed napraviti plan za slučaj bolesti.

Pravila za dane bolesti (engl. “Sick day rules”) :

 • S (sugar): provjeravati glikemiju svakih 2 do 3 sata ili češće i korigovati hiperglikemiju
 • I (insulin): uvijek nastaviti primjenjivati inzulin unatoč bolesti kako bi se izbjegla dijabetička ketoacidoza, vjerojatno će biti potrebne veće doze inzulina, nego uobičajeno
 • C (carbs): osigurati unos ugljikohidrata i piti dosta tekućine (od 30 do 100 ml/sat). Ako je glikemija visoka piti tekućinu bez ugljikohidrata, a ako je glikemija niska piti tekućinu s ugljikohidratima
 • K (ketones): provjeravati ketone u krvi ili urinu svaka 4 sata. Uzeti brzodjelujući inzulin ukoliko su ketoni prisutni. Piti puno vode kako bi se ketoni izlučili iz organizma.

Osobe na inzulinskoj pumpi moraju misliti na potrošni materijal koji uključuje i baterije! Osim toga, jako je važno imati dugodjelujući inzulin u zalihi (Levemir, Tresiba, Lantus…) za slučaj kvara inzuliske pumpe. Njega nije lako nabaviti preko recepta ako ste na pumpi, ali pokušajte objasniti situaciju izabranom liječniku ili zamoliti prijatelja dok još nije kriza. (op. ur.)

RTRS/www.nainzulinu.com/

(foto: Thinstock)

Foto: RTRS