LAKTAŠI, 29. oktobra-  Mještani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi “kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom.

Kamen-mudrosti-u-Srbiji

Međutim, u obližnjoj Peckoj kažu da je “kamen mudrosti” bio kod njih, ali da je iskorišten kao građevinski materijal. Zahvaljujući “mističnom kamenu”, mnogi dolaze u Podgorinu da bi postali mudriji, a u posljednje vrijeme sve je više mladih koji se ovdje prikradaju noću, vjerujući da će im se poslije tri udarca glavom o kamen želja ostvariti.

Na Simića brdu, u njivi ograđenoj bodljikavom žicom, tik uz put, uzdiže se stijena metar visine. Naizgled, nalik je svakom kamenu koji bi se mogao naći na Proslopu, visu koji ovaj kraj spaja sa Ljubovijom. Ali, ovaj je, tvrde mještani, poseban. Ima moć kakvu ne posjeduje nijedan kamen na svijetu. Stoji uspravno na njivi, u pravcu crkve podignute na mjestu manastira iz vremena Turaka.

Kamen-mudrosti-u-Srbiji1

Foto: Mirjana Čvorić Gubelić / RAS Srbija 

Sa prednje strane na stijeni je uklesan krst, a ispod njega stoji mermerna tabla sa natpisom “kamen mudrosti”.

– Nama pomaže. Otkad smo donijeli ovdje ovaj kamen, selo je živnulo. Sve nam dobro ide. Napredak se vidi – kaže Nenad Vilotić iz Gunjaka.

Baš tako se prema čudotvornom kamenu ophodi i Života Simić. Lagano prilazi, lijevom rukom skida šajkaču sa glave, a desnom se krsti uz molitvu. Onda tri puta udari čelom o stenu. Poslije tog rituala, čekaju se rezultati.

– Pomaže, kako da ne pomaže. Ovaj kamen je mnogima pomogao. Samo je važno da čovjek veruje. Važno je da se tri puta udari glavom i pomisli na ono što čoveka muči, a poslije toga sve će da krene po dobru – objašnjava Života Simić.

Tako pričaju mještani ovog mirnog sela u Podgorini. Govore ono što su njima govorili pradedovi i dedovi. Tako je priča o kamenu prepričavana generacijama, pa su mještani prije nekoliko godina poželjeli tu legendu da ožive.

 

Naime, priča o kamenu mudrosti vraća nas u doba Turaka. Kamen mudrosti, po priči mještana, nalazio se u blizini manastira na mjestu današnje crkve. Kada su se Turci povlačili iz ovih krajeva, oni su pobili meštane, zapalili manastir, a kamen natovarili na kola. Međutim, kola su pukla i kamen se otkotrljao u šumu. Od tada ovo selo nazaduje, pa su se mještani dosjetili da potraže kamen, vjerujući da će im to doneti blagostanje.

Međutim, i sa kamenom treba biti oprezan, upozoravaju.

– Prvo udare jednom jako, a onda drugi put slabije jer poslije prvog udarca već dovoljno omudraju da ne lupaju badava glavom – objašnjava Svetislav Simić iz sela Gunjaci.

Međutim, nastavnik i hroničar iz Pecke Veličko Ilić tvrdi da je pravi kamen mudrosti bio u školskom dvorištu u tom mjestu, te da je najvjerovatnije završio kao građevinski materijal. Autentičnu priču o tom kamenu sa krstom i polumjesecom preko kog su preskakala djeca za vrijeme odmora ispričao mu je jedan čovjek iz Sarajeva.

– Sećam se, ja sam čuvao ovce, a on je došao u Pecku da traži kamen mudrosti. On mi je ispričao da su muslimanke iz Sarajeva dolazile noću i donosile djecu do kamena. Onda bi uzimale dijete i udarale tri puta tjemenom za zdravlje, sreću i mudrost djeteta – priča Veličko Ilić, nastavnik u penziji.

Ali, ni tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.

– Mi ujutro ovdje imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smijemo – priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića “Kamen mudrosti”, piše Blic.