Banjalučko tužilaštvo ni godinu dana nakon mučkog napada na staricu Nadu Mihajlović u banjalučkom naselju Paprikovac nije uspjelo utvrditi identitet osumnjičenih, iako su cijeli događaj snimile nadzorne kamere!

Hrabra starica se čak naguravala s napadačem, koji je sa saučesnikom i pod okriljem mraka 21. avgusta prošle godine došao pred dvorište Mihajlovićeve držeći u ruci motorku.

Hrabra starica je na vrijeme uočila nezvane goste i istrčala pred njih, ali to napadača nije spriječilo da posječe veliko stablo u dvorištu Mihajlovićeve i tako ugrozi živote ukućana.

Zasječeno stablo srušilo se četiri mjeseca kasnije.

– Sva sam se tresla, bila sam uplašena, izbezumljena i nisam mogla vjerovati šta se događalo u tim trenucima. Bila sam sama, čovjek je upalio motorku i krenuo u moje dvorište. Ne znam odakle mi toliko snage, da sam zgrabila cijelu jednu stranu kapije i naguravala se s tim čovjekom što je držao motorku u ruci i pokušavao ući u moje dvorište – ispričala je Mihajlovićeva nakon napada kojem je svjedočila i njena maloljetna unuka.

Za njenog supruga Rajka Mihajlovića krivci su poznati godinama, ali mu kako kaže, nije jasno da tužilaštvo i pored svih materijalnih dokaza ne može rasvijetliti ovaj napad na njegovu porodicu, kao i niz drugih koji su se dogodili nakon što je prvi komšija Dragomir Batar pokušao uzurpirati gradsko zemljište i time onemogućiti njegovoj porodici normalan život.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Okružno javno tužilaštvo je u međuvremenu obustavilo istragu protiv Batara i njegovog zeta Aleksandra Paspalja zbog niza krivičnih djela, među kojima je i slučaj napada motorkom na staricu Nadu Mihajlović.

Iz odluke o obustavi istrage za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti interesantno je da tužilaštvo ne vidi elemente ovog djela u uvredama na račun Mihajlovića poput „dabogda umro“ i „što te nisu zadržali u bolnici“, te vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i nasrtaja koji su se, kako je navedeno, dogodili tokom rasprava u Gradskoj upravi Banjaluka.

Zanimljivo je da su kritične večeri napadači sa motorkom došli upravo iz dvorišta Batara i Paspalja, ali to za tužilaštvo očigledno nije igralo značajniju ulogu.

Za Paspalja je tako utvrđeno da u vrijeme napada motorkom nije ni bio u BiH, dok je za Batara utvrđeno da se nalazio na svom imanju u Bronzanom Majdanu.

Međutim, Rajko Mihajlović navodi da postupajući tužilac ne nalazi vezu između prijetnji koje je ranije primio od komšije da će ih sasjeći motorkom.

– Video snimak koji je dostavljen u Policijsku upravu Banjaluka, gde Paspalj prijeti da će nas sasjeći motorkom, za tužioca ne predstavlja povezanu stvar, iako razbojnici upravo prilikom napada prolaze kroz Paspaljevo dvorište. Za tužioca je primarno oštećenje stabla, a ne napad na staricu Nadu Mihajlović i moju maloljetnu unuku. Tužilac iznosi svjedočenja Batara i kućne pomoćnice Dijane Petković bez provjere, gdje ona kaže da je bila u kući i ništa nije vidjela, prenebregavajući činjenicu da sam upravo njemu, tužiocu, pokazao na video-snimku kako Petkovićeva usmjerava razbojnike na moju kuću – izjavio je ogorčeni Mihajlović.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Dodaje i kako je tužilac u odluci o obustavi istrage naveo svjedočenje Batara u kojem navodi da je cijeli dan bio u Stratinskoj, dok se u listingu poziva, kako tvrdi Mihajlović, „sa njegovog telefona i popratne dokumentacije jasno uočava da je njegov telefon, a tako i on, lociran na mjestu krivičnog djela“.

Mihajlović je podsjetio da je policiji izjavio da su njegova porodica i on identifikovali jednog od razbojnika koji su kritične večeri sa motorkom došli i napali staricu, ali ni to nije pomoglo u istrazi.

– Dostavio sam njegovu sliku u visokoj rezoluciji i potvrdio da je to isti čovjek koji je zajedno s Batarom rušio banderu električne rasvjete nekoliko dana ranije u Batarevom dvorištu. Tužilac nigdje na navodi da postoji slika neidentifikovanog počinioca. U 21. vijeku on obustavlja istragu iako ima fotografiju izvršioca iz Bronzanog Majdana, kojeg bi običan poštar mogao da pronađe za 24 časa – zaključio je Mihajlović.

DOKAZI

Zbog odluke o obustavi istrage Rajko Mihajlović je izjavio da postupajući tužilac Igor Cimeša nedvosmisleno pokazuje tendenciju i pristrasnost.

– Tužilaštvu sam dostavio mnoštvo materijalnih i objektivnih dokaza, fotografiju neidentifikovanog lica, obezbijedio snimak video-nadzora i pokazao na njemu lažnog svjedoka i saučesnika. M:tel je dostavio listing i lokaciju komšije Dragomira Batara u trenutku napada. Sramotno je da tužilac tako nezainteresovano obustavlja istragu. Postavlja se pitanje šta bi bilo dovoljno da se podigne optužnica – upitao je Mihajlović.

Zaključio je da nakon svega porodica i on opravdano strahuju od novih napada, jer je, kako kaže Mihajlović, evidentno da nemaju nikakvu zaštitu.

Srpskainfo