LAKTAŠI, 18. jula – Predstavom “Tajna velikog nosa” koja je izvedena u prostorijama OŠ u laktaškom selu Boškovići, počela je kampanja “Selu u pohode” u organizaciji Pokreta Pozitivne snage Srpske.
121854

Cilj kampanje “Selu u pohode” je da se kulturni sadržaji približe djeci i stanovnicima ruralnih krajeva i na taj način oživi kulturni život u manjim sredinama.

Tako su i učenici područne škole Boškovići, koja radi u sastavu OŠ “Holandija” iz Slatine, a koju pohađa 140 učenika u 10 odjeljenja, imali priliku da uživaju u ovoj predstavi.

I većina učenika područne OŠ “Mladen Stojanović”, iz Vrbaške, prvi put je imala priliku da prati pozorišnu predstavu, kao i da se fotografiše  sa glumcima i dobije autograme.

 

Predstava u Vrbaškoj (Foto: RTRS)

Predstava u Vrbaškoj (Foto: RTRS)

 

U predstavi “Tajna velikog nosa”, osim glumaca iz Banjaluke igraju i njihove kolege iz Srbije Bojan Ivković i Nenad Okanović.

Okanović smatra da je ovo dobra ideja i da će slična kulturna dešavanja pozitivno uticati na razvoj djece. Nada se i da će to biti podsticaj za talentovane za glumu da izaberu ovaj poziv i da, kako kaže, jednom dođu u svoje selo i nastupaju za mještane.

Direktor OŠ “Mladen Stojanović” Gornji Podgradci, Miladin Branković, kaže da je dolazak poznatih glumaca iz Srbije velika čast za ovu malu sredinu, a da za djecu i sve zaposlene u školi predstavlja praznik kulture.

Vojislav Savić, iz Pokreta Pozitivne snage Srpske, ističe da je namjera ovog pokreta da podstakne oživljavanje kulturnog života u selima, jer smatraju da je krvotok jednog naroda tamo gdje ima stanovništva, te da u tome kulturni sadržaji mogu pomoći i osnažiti ekonomsku i svaku drugu perspektivu.

Pozitivne snage Srpske će u narednom periodu posvetiti značajniju pažnju razvoju sela i oživljavanju tradicije, jer bez toga, kažu, ne može da se sačuva identitet naroda.

Sledeća predstava najavljena je za subotu, 21. jula, u Kosjerovu, u Društvenom domu, sa početkom u 19 časova. Mališani Kosjerova će imati priliku da vide šta se to radi u Agenciji za ispravljanje krivih drina.

 

RTRS