LAKTAŠI, 23. novembra – Termalna voda u opštini Laktaši uskoro će biti iskorištena za grijanje, a velike deponije smeća i otpada upotrebljenje za proizvodnju električne energije.
Načelnik opštine Laktaši, Ranko Karapetrović, potpisao je u Lincu sa “Njemačkom inicijativom za pronalaženje dobavljača u zemljama Centralne i Istočne Evrope”(CEE Inicijativa) memorandum o saradnji za investiranja u projekte korištenja geotermalne vode za grijanje. Potpisani memorandum podrazumijeva i razvoj turizma, te proizvodnju električne energije sagorjevanjem otpada.
Laktaši Austrija
Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaPotpisivanje memoranduma u Austriji
Podrška ovom koraku iskazana je i od Privredne komore Gornje Austrije, te Eksportnog tima Austrije, piše “Euro Blic”.
“Ovim smo dogovorili poslovnu saradnju čiji je krajnji cilj viši stepen korištenja naših prirodnih i drugih resursa u proizvodnji energije. Prvi korak je izgradnja sistema grijanja pomoću termalne vode koje imamo u izobilju. Takođe, želimo spaljivanjem otpada, koji za sada predstavlja veliki problem i trošak za našu opštinu, proizvoditi električnu energiju”, rekao je Karapetrović, ohrabren posjetom Austriji, ali i prethodnim kontaktima sa privrednicima i predstavnicima austrijske ambasade u BiH. Opština Laktaši je spremna, naglašava Karapetrović, obezbjediti neophodnu podršku, kako bi navedene projekte što prije realizovali. To se odnosi na dokumentaciju, građevinske i druge dozvole iz opštinske i republičke nadležnosti.
U aprilu ove godine, „CEE Inicijativa“ je otvorila kancelariju u Laktašima u cilju efikasnog djelovanja, afirmisanja i unapređenja saradnje između poslovnih zajednica u BiH i Austrije. “Veoma je važan potpisani memorandum o razumjevanju sa jednom od najperspektivnijih opština u BiH, sa Laktašima. Naš zadatak je priprema poslovnog plana, obezbjeđenje partnera za tehnologiju i uređenje konstrukcije finasiranja”, istakao je Aleksandar Čenić, predsjednik Evropske inicijative za Južnu i Jugoistočnu Evropu u BiH.
Saradnja sa Austrijom trasirana je, takođe, nedavnom posjetom Filipa Kupfera, trgovinskog savjetnika austrijske ambasade u BiH opštini Laktaši. Tom prilikom raspravljano je o mogućnostima dugoročne poslovne saradnje.
“Laktaši su u posljednjih dvadesetak godina stekli imidž sredine sa pozitivnom poslovnom klimom i razvijenom preduzetničkom infrastrukturom, gdje iskazujemo razumjevanje za investitore i njihove poslovne aktivnosti”, navode u opštini Laktaši, posebno naglašavajući reforme i stimulisanje privatnog preduzetništva.
/Blic/