LAKTAŠI, 4.februara- Koliko je naše područje bogato ljekovitim vodama svjedoči i priča o Katinom izvoru, u blizini Srpca.

Mještani Nožičkog kod Srpca uredili su izvor sa termalnom vodom koji postoji više od stotinu godina, još iz vremena kada su ovdje boravili Poljaci kao kolonisti za vrijeme austrougarske vlasti, piše Glas Srpske.

20170201225924_228627

Nekadašnji Katin bunar, koga su iskopali Poljaci, bio je zapušten, a inicijativa za njegovu sanaciju pokrenuta je još prije četiri godine.

Grupa mještana je radnim akcijama od ovog izvora napravila malu oazu prirode. Iskopali su kanal do asfaltnog puta u dužini od 1.150 metara i postavili česmu iz koje neprekidno tokom cijelog dana teče litar vode za osam sekundi. Tako se svakodnevno mogu vidjeti prolaznici koji dolaze sa kanisterima i plastičnim bocama, koji tvrde da ova voda okrepljuje i najumornije te da je blagotvorna za zdravlje. Njenu ispravnost potvrdila je i analiza u Institutu za javno zdravstvo RS, koja je pokazala besprijekoran biološki i hemijski kvalitet.

– Voda nam se svidjela čim smo je prvi put probali. Nema taloga i mirisa, a odlično gasi žeđ. Do sada smo za piće u kanisterima dovozili termalnu vodu iz Laktaša, a sada nam je ovdje tri puta bliže – kaže mještanin Branislav Gavranović.

Mještani su izvoru dali ime Borkovac u znak zahvalnosti 70-godišnjem Borki Ignjatiću, austrijskom penzioneru, koji se najviše istakao u uređenju izvora i podizanju česme.

– Prvobitni naziv, Katin bunar, potiče od Poljakinje Kate, koja je živjela na ovom području, a nakon njenog odlaska naselila se druga porodica u kojoj je bila baka Đuka pa je izvor tada nazvan Đukin bunar – rekao je Ignjatić.

Dodaje da su ostali još neki manji radovi na uređenju česme i sanaciji parkinga, tako da će ovo biti pravo malo izletište.

– Ovo nije samo moja zasluga, jer su pomoć pružili i drugi mještani, lokalni privrednici, “Vodovod” i opština Srbac – naglasio je Ignjatić.

Pored izvora Borkovac, mještani već decenijama toče vodu i sa izvora Makarevac, koji je poznat i van granica srbačke opštine, a istraživanja su pokazala da je Nožičko izuzetno bogato vodom za piće.

Poljaci

Poljaci su naseljavali nekoliko naselja u srbačkoj opštini u prvoj polovini prošlog vijeka, a poslije završetka Drugog svjetskog rata kolektivno su se vratili u domovinu.

Najveći broj njihovih potomaka živi u Novogrođecu sa kojim je Srbac uspostavio partnerske odnose. U Nožičkom je bilo oko 40 kuća Poljaka i Ukrajinaca, a među njima su bili vrsni stolari, krojači i druge zanatlije.

 

/Glas Srpske/