LAKTAŠI, 26. novembra – Čuveni američki film „Kazablanka“ koji mnogi smatraju najvećom ikada ekranizovanom pričom o vanvremenskoj ljubavi, gubitku i iskupljenju usred borbe protiv nacista, obilježava 75. godina od prvog prikazivanja u SAD.

Kazablanka“, 75 godina kultnog holivudskog klasika VIDEO

26.11.2017 14:07 | Agencije

To antologijsko filmsko ostvarenje prvi put je prikazano u Njujorku 26. novembra 1942. godine i ubrzo je dostiglo svjetsku slavu, dobivši Oskara za najbolji film 1944. godine.
Film reditelja Majkla Kertiza je ljubavna drama sa sjajim Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama.

Radnja se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć.

Radnja se dešava tokom Drugog svjetog rata u Kazablanki u Maroku koji je tada bio pod kontrolom Višijevske Francuske.

Prema anketi iz 2006. godine, „Kazablanka“ je omiljeni film britanskih poslanika, a u SAD je na trećem mjestu najvećih američkih filmskih ostvarenja.

Film i dalje puni bioskopske sale dok je Oskar koji je Kertiz osvojio prodat 2012. godine na aukciji za 2,1 miliona dolara. Čuveni klavir iz Rikijevog kafea dostigao je cijenu od 3,4 miliona dolara.

Jedna od najpoznatijih priča koje godinama kruže o snimanju filma ona o „hemiji“ koja je i privatno postojala između Bogarta i Ingrid Bergman. Članovi njihove porodice, među kojima Izabela Roselini i Lorin Bekol insistirale su da glumci nisu imali ništa privatno i da nisu ni očekivali da će film postići toliki uspjeh.

Ingrind Bergam, koja je preminula sa 67 godina 1982. godine, rekla je jednom prilikom da nije bila impresionirana kad joj je bila ponuđena uloga, ali ju je prihvatila. Prva glumica kojoj je ponuđena ulogu u filmu bila je Hedi Lamar, koja je odbila ponudu.

„Kazablanka“ za mnoge predstavlja sjaj starog Holivuda sa velikim režiserom, zvjezdama, kostimima i scenografijom, i smatra se evergrin klasikom svetske kinematografije.

 

/Glas Srpske/