LAKTAŠI, 10. juna – Zakon, koji bi trebalo da zameni onaj usvojen 1993. a delimično menjan 2000. godine, predviđa i mogućnost promene imena, nakon promene pola

 beba

Novim zakonom o ličnom imenu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 konvertibilnih maraka, ukoliko matičar upiše ime deteta koje ima više od 10 godina, bez njegovog pristanka.

Iste kazne su predviđene i ako usvojeno dete, starije od spomenute dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa ličnog imena.

Zakon, koji bi trebalo da zameni onaj usvojen 1993. a delimično menjan 2000. godine, predviđa i mogućnost promene imena, nakon promene pola, prenosi Fena.

Međutim, neće se odobriti promena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna poternica, ili ako se utvrdi da je zahtev podnela radi izbegavanja zakonom utvrđenih obaveza.

Neće biti dozvoljeno i da predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti.

Zakonom je regulisano i da se promena ličnog imena može odobriti i državljaninu BiH i Federacije BiH, ako u RS ima prijavljeno prebivalište godinu dana pre podnošenja zahteva, a koje traje i u vreme podnošenja zahteva.

U promenu zakona se ide, jer je trenutno važeći pisan srpskim jezikom ekavskog izgovora.

 

Novosti.rs