Dranje mačke i priprema njenog mesa za obrok zgrozilo je sve koji su videli snimak kineskih radnika iz Zrenjanina!

Na društvenim mrežama, podsetimo, pojavio se snimak na kome se vide dvojica kineskih radnika u krugu buduće fabrike “Linglong” u Zrenjaninu.

Na uznemirujućem snimku vidi se životinja razapeta za gredu na gradilištu, jedan muškarac nožem nonšalantno dere mačku, a drugi stoji kraj njega oslonjen o ašov. Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je snimak šokantan.

– Pretpostavljam da su ljudi koji su videli snimak uznemireni i uplašeni. Neprijatno je to videti bez obzira na to šta je kome u kulturi i tradiciji – rekla je Tomić u jutarnjem programu Televizije Kurir.

Nutricionistkinja Ana Todorović navodi da strane radnike verovatno šokiraju neki naši običaji.

– Ko zna koliko se toga desilo, a da mi ne znamo! Od skora postoji zakon da se proteini od insekata ubacuju u hranu. To važi za istočnjačke države. To im je izvor proteina i masti i svrstava se u zdravu hranu. Ima jako dobru nutritivnu vrednost – rekla je Todorović.

Tomić je naglasila da Srbija nije pripremljena za dolazak strane radne snage. – To je deo njihove kulture. Jako je neprijatno, ali biće toga još jer imamo mnogo radnika iz različitih zemalja – rekla je Tomićeva.

Kinezi inače ne koriste hleb u ishrani, a Todorović je naglasila da je njihova hrana zdravija varijanta ručka i to pre svega zbog više vrsta povrća. – Jedina problematika kod naručene kineske hrane je veliki broj sosova koji sadrže mnogo šećera

Tomić podseća da zapravo malo znamo o kineskoj kulturi.

– Ono što je za njih normalno za nas nije prihvatljivo. Mi vrlo malo znamo o kineskoj kulturi, a oni se osećaju kao kod kuće. Njihovi radnici nisu prilagođeni našim zakonima i baš ih briga. To ih ne interesuje – smatra Tomić.

Ukoliko bismo konzumirali egzotične specijalitete poput pokvarenog jajeta ili pečenog majmuna prema rečima nutricionistkinje verovatno bismo imali velikih zdravstvenih problema.

– Navikli su od malena da recimo jedu pokvarena jaja. Njihova crvena mikro flora je tome prilagođena i nemaju probleme usled toga, a mi ko zna kako bismo reagovali – rekla je Todorović. Nadležni se još nisu oglasili povodom incidenta u Zrenjaninu.

 

(Kurir.rs)