BEOGRAD, 13.marta – Srbiju je došao iz daleke Kine kao dvanaestogodišnjak sa roditeljima i sestrom, a 21 godinu kasnije postao je Beograđanin, pravoslavac, na svoje ime dodao je Goran, i već sprema crkvenu svadbu u srpskoj prestonici!

ju-liu

Ju Liu (36) iz kineskog grada Sijan već nakon završene osnovne škole je zbog poslovnih obaveza roditelja stigao u Beograd. Srpski jezik govori skoro perfektno, ali ne krije da i nakon dvije decenije boravka u Srbiji ima poteškoća.

– Težak vam je jezik, i dan-danas ga učim. Najviše problema mi zadaju padeži – smije se Ju Liu.

Iako su se njegovi roditelji i sestra vratili prije 11 godina u Kinu, on svoj život vidi isključivo ovdje.

– Navikao sam na Beograd i volim ga. Probao sam da živim tamo, pa sam 2012. otišao na nekoliko mjeseci, ali nije to – to, ovdje imam prijatelje i odgovarajući posao. Navikao sam se na Beograd i volim ga – objašnjava Ju i dodaje da bi se možda vratio jedino kad ode u penziju.

U međuvremenu završio je Filološki fakultet, a na pitanje “da li je bio najbolji u generaciji?”, stidljivo odgovara potvrdno. Danas radi kao prevodilac u firmi “Kineske željeznice” koja radi na izgradnji pruge “Beograd-Budimpešta”.

Obišao je skoro cijelu Srbiju, a za ljude ističe da su ljubazni i kulturni, te da se lijepo uklopio.

– Volim srpsku istoriju i dosta šetam. Najviše volim Zemunski kej i Kalemegdan – priča.

Foto: Marina Mićić/RAS Srbija

 

 

Svoju partnerku Jang Ksinran (34) upoznao je preko prijateljice 2012. da bi ona prošle godine prvi put došla u Srbiju. Spremaju crkveno vjenačnje.

 

– Imala je odmor i došla je na desetak dana. Pokazao sam joj Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zlatibor, Taru, Manastir Mileševa i Uvac. I tako, zaljubili smo se jedno u drugo – prisjeća se on.

Iako većina Kineza nisu vjernici, ona je izrazila želju da ima crkveno vjenčanje, pa je tako ovo dvoje mladih ljudi rješenje našlo u Srbiji.

– Htjela je crkveno vjenčanje, tako da sam se ja raspitao kod svog druga, on je pitao popa, a ovaj mu je rekao da smo dobrodošli – prepričava 36-godišnji Kinez.

Da bi mogli da se vjenčaju, Ju Liu i Jang Ksinran su morali prvo da budu kršteni. Tako je krštenje upriličeno 25. februara i tada je Ju Liu dodao i kršteno ime Goran.

– Zašto baš Goran? To ime mi je još u fakultetskim danima dao jedan od profesora – zaključuje glavni junak ove priče.

Previše rođaka za svadbu

Mladi par vjenčaće se 20. maja, vjenčanju će prisustvovati njihovi kumovi (Marina Micić i Zoran Petrović) i prijatelji, dok će porodica upriličiti svečani ručak u Kini.

– Naši roditelji ne mogu da dođu zato što su sad već stari, sad ne postoji direktan let iz Kine za Srbiju, a i znate, imamo previše rođaka – nasmijao se Ju Liu, piše Blic.