LAKTAŠI, 25. novembra – Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca osnovan je davne 1973. godine, tada pod nazivom Potkozarje. Početkom 21. vijeka ekipa pod sadašnjim imenom počinje da bilježi istorijske rezultate.

igokea-16

Popularni “igosi” već pet sezona su apsolutni vladari pod bh. obručima. Iako je teže braniti nego osvajati trofeje, izabranicima Dragana Bajića je uspjelo ponovo da odbrane duplu krunu. Do ukupno šeste titule prvaka BiH Aleksandrovčani su stigli nakon što su u sjajnoj finalnoj seriji sa 3:2 u pobjedama savladali sarajevsku Bosnu. Prethodno su na završnom turniru u Sarajevu došli i do petog trofeja u Kupu BiH. Još jednom su bili bolji od “studenata”, a na kraju je sarajevska publika aplauzom pozdravila osvajače najmasovnijeg takmičenja.

Predvođeni mladim trenerskim stručnjakom, koji je još kao igrač sa prvim timom Aleksandrovčana 2001. godine osvojio prvu titulu prvaka BiH, “igosi” su i prošle sezone sjajno prezentovali bh. košarku u regionalnoj ABA ligi. Agilna Uprava kluba iz godine u godine pokazuje i dokazuje da u BiH mogu egzistirati jaki, uspješni i organizovani sportski kolektivi. U konkurenciji regionalnih velikana Igokea je zauzela sjajno peto mjesto sa skorom od 13 pobjeda i 13 poraza te pokazala da se ravnopravno može nositi s ekipama čiji su budžeti znatno veći od onog bh. šampiona.

Svečana manifestacija 17. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela “Holiday” u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

ATV