TEL AVIV, 19. maja – Dankan Lorens osvojio je prvo mesto na ovogodišnjoj “Evroviziji” nakon sabiranja glasova stručnog žirija i publike svih zemalja učesnica.

FOTO: SCREENSHOT

25-godišnji Holanđanin već godinama unazad se predstavlja pod pseudonimom Dankan Lorens, ne bi li njegovo ime imalo prizvuk svetske zvezde, dok je po rođenju zapravo nazvan Dunkan de Mor.

Ovaj talentovani mladić je karijeru započeo veoma rano, još kao tinejdžer, dok je pohađao Rok akademiju u Tilburgu. Dankan je još tada bio deo nekoliko školskih bendova i postao apsolutni miljenik publike, ali na lokalnom nivou.

Željan veće popularnosti, Lorens se 2014. godine prijavio na holandsku verziju muzičkog talent šou-programa “The Voice”.

FOTO: SCREENSHOT

U tekućoj godini napravio je važan korak ka osvajanju evropskog tržišta, što je samo deo njegovog sna da postane osvoji ceo svet, kako je jednom prilikom istakao.

Pobeda na “Evroviziji” svakako je ispunjenje njegovog dečačkog sna, a vreme će pokazati da li će ona označiti i proboj na američko tržište, koje je najvažnije na globanoj muzičkoj sceni.

Podsetimo, Lorens je nedeljama pre same finalne večeri važio za glavnog favorita, a, osim pesmom “Arcade”, pažnju na sebe je skrenuo i na pres-konferenciji kada je prvi put javno priznao da je biseksualac.

– Pre nego što sam se proslavio bio sam samo dečak koji je komponovao pesme u svojoj sobi, a šansa da se predstavim na ovako važnoj platformi znači mi tako mnogo jer mogu da se predstavim, ne samo kao umetnik, nego i kao ljudsko biće. Ja sam mnogo više od umetnika. Ja sam čovek, biseksualac, muzčar, neko ko stoji iza svojih reči. Ponosan sam na samoga sebe jer sam dobio šansu da pokažem ko sam i šta sam – rekao je tom prilikom Dankan.

 

Blic