BANJALUKA, 31. avgusta – Zvanično, 55. Kočićev zbor u Stričićima, po prvi put u istoriji, bio kamerna je kulturna manifestacija, bez borbe bikova, džipijade i narodnog veselja. Nezvanično, na Zmijanju sasvim druga priča…

Ko kaže da nema zbora! Ima. Sve smo organizovali, i koridu, i džipijadu i veselje, samo, da tako kažem, u portabl izdanju kaže jedan od mještana Stričića, pokazujući reporteru Srpskainfo prepune kafane i ražnjeve koji se neprtekidno okreću.

Lumperajka uz vruću jagnjetinu, hladno pivo i Sinove Manjače… sve je tu, samo ne pod šatorima, nego u salama i na terasama manjačkih kafana. Nije bilo 50.000 ljudi, kako se na Kočićevom zboru zna skupiti, ali najmanje hiljadu gostiju, među kojima ima i onih koji su doputovali iz inostranstva, prodefilovalo je danas kroz Stričiće.

Najveselije je u lokalu u kojem slave i goste neštedimice časte pobjednici ovogodišne koride, ili kako to narod kaže, bodljavine bikova. Jer, korida je održana, iako je, zvanično nije bilo. Ilegalno? Ne, orgaoiaztor ovog nadmetanja, Rade Božić, inače predsjednik Mjesne zajednice Stričići, kaže da je bodljavina bikova organizoavana legalno, po svim pravilima, pa i uz poštovanje epidemioloških mjera, samo – podalje od očiju javnosti. Urađeno je to, jer je, veli, narod tako tražio, da se ne prekine tradicija.

 

– Sve je bilo po PS-u. Čak smo i maske imali, samo ih nismo nosili na licu, nego u džepovima – dobacuje jedan od učesnika ovog narodnog hepeninga.

Bodljavina bikova nije organizovana na zborištu, kao prethodne 54 godine, nego na stočnoj piajci u Stričićima, u prisustvu svega 50 učesnika i kako tvrde organizatori, uz poštovanje fizičke distance.

Vlasnicima bikova nikad nije bilo lakše da se domognu pehara: pet učesnika, a dva pobjednika! U obje kategorije pobijedili su bikovi imenjaci: bik Bjelan vlasnika Jove Vođevića Dumana, grdosija teška skoro tonu i plaćena okruglih 7.000 evra, pobijedio je u teškoj kategoriji i ponio titulu “Jablan”. Nešto lakši i okretniji bik koji se takođe zove Bjelan, a vlasništvo je veterana Kočićevog zbora, višestrukog šampiona Radomira Rađe Škrbića, odnio je pehar u srednjoj kategoriji.

Pošto se pobjedi u zube ne gleda, obojica pobjedika su slavili sa svojim “navijačima”, često nazdravljajući peharima, u koje su još češće dosipali šljivovicu prepečenicu.

-Na Kočićev zbor dolazim već 55 godina, ej, 55 godina, pa kako da danas ne dođem! Mi ovo nismo dali da se ugasi, ovo je tradicija – kaže rakijom zagrijani Rađa.

Glavni pobjednik ovogodišnje mini – koride, Jovo Duman. priča kako će 4.000 KM, koje je njegov bik osvojio, sve do marke pokloniti u humanitarne svrhe. Dok besjedi sa zvučnika odjekuju pjesme specijalno spjevane za njega – vlasnika najboljih bikova.

-Imaju o meni tri pjesme, spjevali su ih “Goci i Lazo” i “Zavičajno jato” – kaže Duman i ponosno pokazuje svog bika pobjednika.

Ni vozači džipova nisu dali da se “tadicija ugasi”, pa se njih desetak, onako na svoju ruku, provozalo Zmijanjem, a potom su uslijedile vannastavne aktivnosti. Miladin i Nenad Šućur i njihovo društvo zalili su ” nezvaničnu džipijadu” u jednom lokalu u Stričićima, uz vruću jagnjetinu, dok se druga ekipa džipaša ulogorila u obližnjem selu Gornji Pervan, gdje su uz potok pekli prase i čuvali narodne običaje.

Srpskainfo