Laureus za najboljeg sportistu u 2018. godini osvojio je Novak Đoković, dok je nagrada u ženskoj konkurenciji pripala američkoj gimnastičarki Simon Bajls.

 

novak-laureus
Đokoviću je ovo četvrti put da osvoji pomenutu nagradu, koju su mu predali princ Albert od Monaka i proslavljena teniserka Monika Seleš. On je dobio priznanje u konkurenciji Kilijana Mbapea, Luke Modrića , Luisa Hamiltona , Lebron Džejmsa i Eliud Kipčogea.

-Velika je čast stajali uz princa Alberta i Moniku Seleš. Jelena Genčić nije više sa nama i uvijek se sjetim početaka. Znam Monika sve o tebi, inspirisala si me kad sam bio dijete, da zavolim tenis i da se nikad ne predajem. Lijepo je biti u ovakvom uspješnom društvu, popričati sa ovakvim sportskim veličinama. Sport šalje univerzalnu poruku. Nelson Mandela je lijepo rekao da sport može da promijeni svijet. Vratio sam se nakon povrede i ti mjeseci su sad iza mene. Morao sam proći dugo putovanje koje nije bilo lako kako bi se vratio na prvo mjesto. Bilo je teško tek sad shvatam koliko je to bilo naporno. Shvatio sam da u sebi moram pronaći snagu i želju da se vratim i to me je vratilo na vrh- rekao je Đoković koji se zahvalio supruzi Jeleni ,porodici i cijelom timu na podršci tokom svih mjeseci kad je izlazio iz povrede.

Proslavljeni fudbalski trener Arsen Venger dobio je nagradu za životno dostignuće. On je vodio londonski Arsenal do najvećih uspjeha i učestvovao je u sjajnim rezultatima ovog kluba. Osvojio je tri Premijer lige i sedam FA kupova. Nagradu su mu uručili bivši igrač Sesk Fabregas i Alesandro Del Pjero.

Ksija Boju je ostvario sportski poduhvat godine. Kinezu su amputirane obje noge, ali se on nije predavao i ispunio je svoj san, popeo se na Mont Everest, pa je zasluženo dobio priznanje kao ovaj izuzetan poduhvat.
Slovakinja Henrieta Farkašova je najbolja sportistkinja sa invaliditetom. Nagrada za najveće dostignuće godine otišlo je u ruke maratonca Eliuda Kipčogea koji je oborio svjetski rekord.

Žiri je za otkriće godine proglasio mladu teniserku iz Japana Naomi Osaka koja je osvojila US open, dok je nagradu “Duh sporta” dobila skijašica Lindzi Von.

lindzi-von
Foto EPA/Sebastien Nogier

Povratnik godine je Tajger Vuds, koji se nakon brojnih problema vratio na golf terene.Za najbolju reprezentaciju na svijetu izabrana je fudbalska selekcija Francuske a nagradu je primio Didie Dešamp.

 

Blic