Alergija na penicilin, na polen, ambroziju, pojedine namirnice…? Bolesti poput dijabetesa, srčanih problema i druga hronična oboljenja? Osobe sa smanjenim imunitetom, poput onkoloških pacijenata, ili osoba s transplantiranim organima? Sve su to pitanja koja postavljaju oni koji još uvijek razmišljaju da li da se odluče da prime vakcinu ili ne.

Prema riječima epidemiologa Mie Blažević, postoji tek nekoliko kategorija osoba koje ne bi smjele primiti vakcinu.

“Vakcinu ne bi trebalo da prime osobe koje su alergične na neku od komponenti određene vakcine. Osim toga, vakcinu ne bi trebalo da prime osobe koje imaju neko akutno stanje. Svi ostali mogu da prime vakcine. Upravo zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalaze, hronični bolesnici spadaju među prioritete pri vakcinisanju”, istakla je Blažević.

Zavod za javno zdravstvo KS na svojoj internet stranici postavio je obavještenje u kojem daje detaljnije odgovore u vezi s ovim pitanjima. Upravo je pitanje u vezi s alergijom na penicilin, ali i u vezi sa drugim oblicima alergija, među najčešće postavljanim.

“Prethodna alergija na penicilin nije kontraindikacija za vakcinaciju. Samo je potrebna dodatna mjera opreza prilikom aplikacije vakcine. Preosjetljivost na sastojke vakcine jedina je kontraindikacija za vakcinaciju protiv kovid-19, uz opće kontraindikacije, kao što su akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze te vakcine. Od sastojaka vakcine naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje unakrsnu preosjetljivost s polisorbatom. Prema preporukama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za vakcinisanje, navodi se u obavijesti Zavoda za javno zdravstvo KS.

Napominju kako samo vakcinisanje ne utiče na primjenu redovne terapije kod osoba s hroiničnim oboljenjima, odnosno takve osobe i na dan vakcinacije mogu i trebaju uzimati svoju redovnu terapiju.

Upozorenje doktoru
Imunokompromitovane osobe, poput onkoloških pacijenata ili sa transplantiranim organima, takođe pod određenim uslovima mogu primiti vakcinu protiv virusa korona.

“Osobe s imunokompromitirajućím stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teške kliničke slike kovid-19 i njenih komplikacija zbog čega se preporučuje vakcinacija ako nemaju kontraindikaciju za vakcinaciju. Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će kod imunokompromitovanih osoba učinkovitost vakcine biti niža nego kod imunokompetentnih osoba, odnosno osoba s imunim sistemom koji uredno funkcioniše. O optimalnom vremenu vakcinacije protiv kovid-19 savjetujte se sa svojim nadležnim ljekarom, odnosno ljekarom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje”, navode iz ZZJZKS.

Takođe naglašavaju da je prilikom vakcinacije potrebno naglasiti da li ste ranije imali tešku alergijsku reakciju, ili imate neko akutno febrilno stanje, te da će doktor na osnovu toga odlučiti da li ćete biti vakcinisani taj dan, ili će odgoditi vakcinaciju.

(Oslobođenje.ba)