LAKTAŠI, 10. aprila – Zbog ignorisanja zaključaka Vlade Republike Srpske o raspodjeli prihoda na osnovu licenci za 4G mobilnu mrežu i neizvršenja presude Suda BiH u vezi sa isplatom indirektinih poreza, Srpska bi ove godine mogla da ostane bez 135 miliona KM.
 novac_marke_3-810x450

Ministri iz Federacije ne reaguju na ova upozorenja, pa Vlada Srpske istrajava na odluci da se tužbama brani od još jednog finansijskog udara iz drugog entiteta.

Republika Srpska je od januara do aprila uskraćena za 22 miliona KM, koliko bi joj pripalo da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH primijenila nove koeficijente raspodjele novca. Taj dug bi do kraja godine mogao biti povećan na 100 miliona.

Vlada Srpske tužbom pokušava naplatiti dospjeli dug, i onemogućiti scenario po kojem bi finansijska šteta, po istom osnovu, naredne godine mogla biti i znatno veća od ovogodišnje.

– Razgovarali smo da već ovih dana podnesemo tužbu protiv Federacije BiH i UIO, naprosto da zaštitimo i budžet Republike Srpske i naše građane, jer iz tih para mi treba da damo i plate u javnom sektoru i penzije. Oni od naših para na neki način finansiraju neke svoje potrebe, što je, po meni, nedopustivo – rekao je ranije premijer Srpske Radovan Višković.

Federalni i ministar finasija iz Savjeta ministara danas ne odgovaraju na pitanja šta kao članovi UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH čine da Srpska naplati pripadajuća 22 miliona od poreza i spriječe gomilanje duga.

Bez nove odluke Upravnog odbora u kojem pravo glasa imaju tri ministra finansija i tri eksperta, Republika Srpska, uprkos predusudi Suda BiH, ne može do svog novca.

– Upravni odbor to treba da donosi na kvartalnom nivou, kako je predviđenom poslovnikom o radu i onog momenta kad se odluke usvoje, dostave se Upravi samo na izvršenje. Mi smo do sada izvršili sve i jednu odluku koju je UO usvojio, dakle ne postoji odluka koja nije izvršena. Mi očekujemo da se Federacija i Republika Srpska dogovore oko poravnanja koja do sada nisu uradili i oko koeficijenata koje treba da usvoje, naveo je ranije Ratko Kovačević portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iznosu od stotinu miliona, koliki bi na kraju godine mogao biti dug Federacije prema Srpskoj na osnovu indirektnih poreza, treba dodati i štetu koju Srpska trpi od raspodjele novca od licenci za četvrtu generaciju mobilne mreže.

U Vladi ističu da podržavaju ovaj tehnološki napredak, ali ukazuju da Srpska, zbog nepoštovanja odluka Vlade o raspodjeli novca po tom osnovu, gubi 35 miliona KM. Ukupan dug Fonda PIO Federacije prema penzionerima Republike Srpske, premašio je 1,2 milijardu KM.

U Elektroprenosu BiH je zarobljeno oko 150 miliona. Dio tog iznosa odavno je trebalo da bude investiran na teritoriji Republike Srpske. Vlada, koja koja garantuje isplate plata budžetskih korisnika, penzija i ostalih davanja, uskraćivanje važnih izvora prihoda naziva planom finansijskog slabljenja Republike Srpske.

 

RTRS