LAKTAŠI, 21.juna – Putnici koji su se juče ujutro zatekli u autobusu “Pavlović tursa” na relaciji Gradiška – Banjaluka dugo će pamtiti ovu vožnju, jer su neki od njih u nakrcanom manjem autobusu padali u nesvijest i povraćali.

Autobus koji je juče krenuo iz Gradiške u 7.55 časova bio je premalen da primi sve putnike pa su mnogi ostali bez prevoza, a i oni koji su uspjeli da se ukrcaju, loše su prošli.

download (1)

– Gužva je bila nesnosna. Jednoj djevojci je pozlilo, izgubila je svijest, pa ju je momak izveo u Romanovcima. Jedna djevojčica je povratila nadomak Banjaluke – kaže putnica koja je željela da ostane anonimna.

Dodaje da je sve to prouzrokovalo revolt među putnicima te su mnogi glasno negodovali.

– Ni klima nije radila, pa je vrućina otežavala disanje i povećavala nervozu putnika. Od Gradiške do Banjaluke, koje su udaljene 50 kilometara, vozili smo se duže od sat i 20 minuta – rekla je sagovornica Glasa Srpske.

Prema njenim riječima, ovo nije prvi put da gužve u autobusima “Pavlović tursa” budu nepodnošljive.

– U udarnim terminima kada se đaci vraćaju iz škole ili radnici s posla autobusi za Gradišku su prepuni. Bezbroj puta sam bila osuđena na stajanje i guranje do Laktaša iako svaki mjesec uredno kupujem mjesečnu kartu – navodi ona.

Glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković kaže da su juče telefoni bili usijani zbog pritužbi putnika.

– Kontrolisaćemo pomenutog prevoznika kako bi se spriječilo dalje kršenje propisa, jer nije dozvoljeno prevoziti veći broj putnika nego što je kapacitet autobusa. Ukoliko se uskoro ponovi takva situacija, sankcionisaćemo prevoznika – rekao je Drašković.

Prema njegovim riječima, bezbjednost putnika nije bila ugrožena, ali jeste komoditet za plaćenu voznu kartu.

– Komfor je bio apsolutno ugrožen, a mnogi su putnici zakasnili i na posao – istakao je Drašković i naglasio da na međugradskim linijama svaki putnik mora imati mjesto za sjedenje, te da niko ne bi trebalo da stoji.

Direktor “Pavlović tursa” Goran Sarač objašnjava da je do problema došlo zbog prelaska na ljetni režim saobraćanja.

– Smanjen broj polazaka je povećao broj putnika, pa je nastala pometnja. Trebalo je dan-dva da snimimo situaciju, ali već od danas stanje će biti normalizovano. Izvinjavamo se putnicima zbog neprijatnosti – rekao je Sarač.

Linija

Kompanija “Pavlović turs” iz Banjaluke već neko vrijeme drži potpuni monopol na relaciji Banjaluka – Gradiška s obzirom na to da je jedini prevoznik čiji autobusi saobraćaju na pomenutoj liniji. Prije nekoliko godina “Pavlović turs” je preuzeo sve termine prevoznika “Smiljić” koji je godinama saobraćao do Gradiške, a od maja ove godine autobusi “Pavlović tursa” prevoze putnike i u terminima “Autoprevoza” Gradiška zbog nepovoljne finansijske situacije ovog preduzeća.

(Glas Srpske)