SOCIOEKONOMSKI status je glavni faktor rizika za loše zdravstveno stanje. Drugim rečima, ljudi koji su u nepovoljnom finansijskom položaju češće boluju od hroničnih dijagnoza poput kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, nova studija dala je nov pogled na to kako finansije mogu uticati na naše zdravlje, posebno na rizik od srčanog udara.

U studiji objavljenoj u JAMA Cardiology, istraživači kažu da su promene u bogatstvu povezane sa rizikom od srčanog udara – porast bogatstva korelira sa manjom verovatnoćom srčanog udara, dok je pad bogatstva povezan sa većim.

Smanjivanje bogatstva je faktor rizika koji može da se menja tokom čovekovog života i može uticati na kardiovaskularni zdravstveni status osobe, rekao je koautor studije Mataja Vedugeneten.

– Pogoršanje socioekonomskog statusa u smislu smanjivanja bogatstva povezano je sa visinom stresa, manje zdravog ponašanja i manje slobodnog vremena, a sve je to povezano sa lošijim kardiovaskularnim zdravljem – rekao je još jedan koautor studije dr Andrej Samarsono.

Novosti.rs