LAKTAŠI.19.januara- Većina mobilnih telefona danas ima isti ulaz za punjač (micro USB), što znači da je bateriju moguće puniti punjačima različitih proizvođača. Da li je to zaista dobro, saznajte u nastavku.

 

Mnogi ljudi i danas postavljaju pitanje da li ćPunjenje-Baterijee punjenje telefona različitim punjačem uništiti bateriju, kao i sam telefon. Odgovor na ovo pitanje nije ni da ni ne, pa ćemo u nastavku pokušati da objasnimo u čemu je zapravo trik, kao i da li je pametno puniti telefon punjačem nekog drugog modela.

 

 

                                                                                                                               Foto: Flickr/Julien GONG Min

 

Većina mobilnih telefona danas ima isti ulaz za punjač (micro USB), što znači da je bateriju moguće puniti punjačima različitih proizvođača Punjenje mobilnog telefona različitim punjačem neće odmah oštetiti uređaj (možda ga uopšte neće oštetiti), ali postoji mogućnost da će se ta praksa na dugoročnije staze odraziti na trajanje baterije.

Naime, s obzirom na to da je micro USB postao standard, gotovo svaki punjač odgovora svakom telefonu (izuzetak su iPhone-i koji imaju sopstveni konektor). Međutim, amperaže punjača su različite, pa je upravo to glavni razlog koji može smetati vašem telefonu.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Ukoliko koristite punjač slabije snage nego što je predviđeno za vaš model, njemu će trebati mnogo više vremena da se napuni nego da koristite punjač koji ste dobili uz njega. Sa druge strane, ukoliko koristite jači punjač baterija će se brže puniti, ali i prazniti, jer je takva priroda trenutno aktuelnih litijum-jonskih baterija.

Brže punjenje i pražnjenje oštećuje bateriju na duže staze, što znači da će joj se brže smanjiti kapacitet i sposobnost da “zadrži” punjenje.

Naravno, ukoliko se nađete u situaciji da ste zaboravili sopstveni punjač uvek se za prvu pomoć možete poslužiti nekim drugim koji imate u blizini, samo to ne bi trebalo da vam postane praksa.

Takođe, na originalnom punjaču možete proveriti koliku on amperažu ima, pa ukoliko drugi punjač koji imate ima istu cifru, to znači da ga možete koristiti bez problema.

 

(Telegraf.rs)