LAKTAŠI, 08. jula – Opština Laktaši se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, na prostoru između opština Banja Luka, Gradiška, Srbac, Prnjavor i Čelinac. Rijeka Vrbas koja protiče sredinom njene teritorije dijeli je na župski (desna obala Vrbasa) i potkozarsko-lijevčanski dio (lijeva obala Vrbasa).

Laktaši

Administrativno je podijeljena u 11 mjesnih zajednica sa 37 naseljenih mjesta, u kojima na ukupnoj površini od 38.838 hektara, živi oko 36.850 stanovnika. Na osnovu preliminarnih izvještaja popisa stanovništva iz oktobra 2013. godine, u samom opštinskom središtu Laktaša, živi oko 5.880 stanovnika.

Trn2

 

Maglajani2

Našavši se od pamtivjeka na važnim putevima, (još od doba Rimljana), opština Laktaši je veoma komunikaciono atraktivna, što je bitno uticalo na njen razvoj i mentalitet njenih stanovnika, koji su prije nego stanovništvo okolnih planinskih predjela počeli da se mijenjaju i napuštaju tradicionalne oblike narodnog života i kulture usvajajući brzo sve nove promjene.

Laktasi

 

Vezano Lijevčem poljem za veliki prostor plodne Panonske nizije, područje opštine Laktaši oduvijek je predstavljalo prostor u kojem se istovremeno može osjetiti bogati kolorit Balkana, te preplitanje istoka i zapada. Ovo područje presjecaju važni putevi: Banja Luka – Gradiška – Okučani (izlazak na auto-put Beograd – Zagreb), zatim Klašnice – Prnjavor, te Laktaši – Srbac, a međunarodni aerodrom Banjaluka udaljen svega tri kilometra od opštinskog središta, ovo područje čini blisko sa evropskim i svjetskim metropolama.