LAKTAŠI, 16. decembra – Saobraćaj se jutros u većini krajeva Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ odvija po mokrim i klizavim kolovozima, dok na području Banjaluke, Mrkonjić Grada i Kneževa pada snijeg koji se za sada ne zadržava na tlu, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske.

mokar kolovoz
Na području FBiH snijeg usporava saobraćaj na putnim pravcima Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar.
Na magistralnom putu Travnik-Donji Vakuf-Jajce pada kiša koja se ledi prilikom dodira sa tlom, pa se vozačima savjetuje pojačan oprez.

Veće količine vode usporavaju saobraćaj na putnim pravcima Grude-Čapljina i LJubuški-Crveni Grm.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u koltinama i uz riječne tokove kao i u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

Na dionicma koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Na regionalnom putu Kneževo-Turbe u kanjonu Ugra zbog odrona se i dalje otežano saobraća, pa se vozačima savjetuje opreznija i sporija vožnja. Zbog većeg odrona usporeno se saobraća i magistralnim putevima Jablanica-Prozor i Resanovci-Drvar.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor zbog izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj, u zoni ukrštanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, koji reguliše privremena signalizacija.

Zbog izgradnje mosta u Krepšiću do 31. decembra obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Lončari-granica Republike Srpske /Brčko jedan/. Za vrijeme radova saobraćaj se odvija regionalnim putem Brčko-Cerik, lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica zbog klizišta saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Kroz grad Bijeljinu i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za sve kategorije vozila u ulicama 27. marta i Srpske vojske. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija isključivo obilaznicom.

Na magistralnom putu na dionici LJubogošta-Pale zbog sanacije u tunelu Kalovita Brda potpuno je obustavljen saobraćaj i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završena je planirana sanacija klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena predmetnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koja su preusmjerena na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

I dalje traju radovi na dionici Lončari-Brčko jedan i Brčko dva-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Radovi se izvode i na dijelu magistralnog puta u gradskoj zoni u Nevesinju zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja sa postavljenom privremenom signalizacijom. Radovi se izvode svakodnevno od 7.00 do 17.00 časova.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača zbog aktiviranih klizišta saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

U Banjaluci će danas zbog održavanja manifestacije “Zimzograd” od 8.30 do 20.00 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Milana Tepića do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać. Obustava saobraćaja biće na snazi i sutra u istom terminu.

Na području FBiH zbog istražnih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu Žepče-Maglaj vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

U toku je sanacija na autoputu Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

“Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju”, navode iz AMS-a.

 

Srna