TIVAT, 02. aprila – Crnogorska policija je rano jutros opkolila krstionicu “Suza Njegoševa” na Prevlaci Svetog arhangela Mihaila kod Tivta, čije je rušenje za danas najavila vlast Crne Gore.

Tivat-5

Iako je rušenje krstionice najavljeno za 9 časova, policija je došla u 4.35 časova sa ugašenim svijetlima sa mora i opkolila krstionicu, u kojoj se mnoštvo naroda molilo, javlja portal IN4S.

Tri kordona policije opkolila ostrvo sa svih strana, sa kopna i mora.

Sekretar odbora za izgradnju Manastira Svetog arhangela Mihaila otac Miajlo Backović pozvao je policiju da se povuče.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenja krstionice “Suza Njegoševa”. Rješenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

KRSTIONICA

Veliki broj vjernika sinoć se okupio ispred krstionice, s namjerom da molitvom sačuva svetinju, a svenoćno bdenje služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vjekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. vijeka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

 

Srpskainfo