LAKTAŠI, 14. oktobra  – Predstavnici kompanije “Kaldera” i kompanije “Simens” za BiH potpisali su danas u Laktašima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjonaponskih postrojenja za “Simens”.

Ugovor su potpisali direktor kompanije “Kaldera” Savo Minić i predstavnik kompanije “Simens” za BiH Slaviša Krunić.

Nakon potpisivanja ugovora, Minić je rekao novinarima da je potpisivanjem ovog ugovora kompanija “Kaldera” dobila licencnu proizvodnju i ovlaštenje za proizvodnju srednjonaponskih rasklopnih postrojenja za “Simens”, uz primjenu svih najsavremenijih tehnoloških dostignuća.

Minić je istakao da ovim ugovorom “Kaldera” mora ispunjavati najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednji napon, te da joj ugovor omogućava pojavljivanje prvenstveno na tržištu BiH, ali Evrope i svijeta.

On je rekao da kompanija “Kaldera” ima saradnju sa “Simensom” više od 20 godina.

“U okviru ove saradnje razvili smo proizvod Kaldere i uspjeli proizvesti 19 blindiranih trafostanica koja je popunjena sa Simensovim proizvodima, te izvršiti njihovu distribuciju, ugradnju i održavanje na teritoriji Republike Srpske”, istakao je Minić.

On je rekao da potpisani ugovor omogućava širinu tržišta za “Kalderu” i konkurenciju na evropskom i svjetskom tržištu, ističući da ugovor znači mnogo za “Kalderu” i za Republiku Srpsku i za privredu u regionu.

Minić kaže da je kompanija “Kaldera” u teškom vremenu epidemije kada su velike kompanije trpile gubitke i otpuštale radnike uspjela da obezbijedi tehnološki proces i izradi projektnu dokumentaciju za proširnje proizvodnih kapaciteta, te da primi 35 novih radnika, tako da ova kompanija trenutno ima oko 150 radnika.

On je zaključio da “Kaldera” planira proizvodnju oko 100 blindiranih trafostanica, ali da njeni proizvodni kapaciteti mogu obezbijediti proizvodnju između 400 do 500 blindiranih trafostanica za tržište izvan Republike Srpske i BiH.

Predstavnici “Simensa” za BiH nisu davali izjave za novinare.

Glas Srpske