LAKTAŠI, 27. januara – Grupa penzionerki iz Gradiške svakodnevnim vežbanjem razvija duh, čuva zdravlje i bori se protiv stereotipa u svojoj sredini.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Program „Iznad šezdesete do večnosti“, kojeg su same osmislile postao je prepoznatljiv u gradu na Savi, gde ima sve više pristalica.

Radana Stanišljević, profesorka srpskog jezika i književnosti koja je radni vek provela u gradiškoj Gimanziji sakupivši deceniju penzionerskog staža uverava da su njene koleginice vežbanjem poboljšale fizičko i mentalno zdravlje, promenile ustaljene poglede na svet oko sebe i pronašle potpuni smisao trećeg životnog doba.

– Kada čovek dospe u naše sadašnje doba, on biva otpisan i samo se čeka čitulja na hrastu ili kakvoj oglasnoj ploči. Svi ostali su u iščekivanju toga događaja. Ovim nastojimo menjati takav odnos prema penzionerima – smatra Stanišljevićeva, inicijator mnogih društvenih aktivnosti u Gradiški.

Božana Gajić, Koviljka Tomić, Slavica Vidović, Nataša Vidović, Ikonija Zeljić, Nada Štrbac, Emira Mulalić, Mira Tomić, Danica Glamočanin čine samo deo grupe koja ne propušta plan rada u fitnes centru.

– Zajedničko za sve nas je pripadnost trećem dobu, prezrenom u društvu, obezvređenom u svakom pogledu. Ovim korakom i našim aktivnostima pokazujemo drugačiji smisao života, vraćamo mu deo propuštenog tokom radnog veka, dajemo smisao i dimenziju drugačiju od opšteproklamovane u našoj sredini – kažu sagovornice “EuroBlica” posle jednog sata vežbanja gotovo svakodnevno, kojeg krunišu razmenom impresija u obližnjem kafiću.

– Ovim iskazujemo samokontrolu i samopoštovanje, dokazujemo da su sve predrasude besmislene ako čovek upravlja svojim životom koji je vredan onoliko koliko ga pojedinac osmisli, ceni i učini inventivnim – smatra Stanišljevićeva.

Ona objašnjava da ima mnogo predrasuda po pitanju njihove inicijative. Mnogi govore, kaže, kako bi i oni rado krenuli istim stopama te u sportskoj opremi i patikama zauzeli mesto u fitnes centru ali da za to nemaju vremena, ne vide smisao i ne znaju kako bi to doživeli njihovi bližnji, prijatelji i poznanici.

– Radujemo se svakom dolasku na vežbe, zato što se ovde osećamo lepo, opustimo, nasmejemo. Uvek poneko ima zanimljivu priču iz sadašnjosti ili bogatog životnog puta – kažu penzionerke koje su se ovde zbližile, upoznale, stvorile neraskidivu vezu.

Božana Gajić iz Gradiške priča da je na fitnes podstakla ćerka isto kao i Nadu Štrbac iz Nove Topole.

– Posle penzionisanja, pre sedam godina, život mi je postao monoton pa na momente činilo mi se i besmislen. Ćerka mi je predložila da dođem ovde, da se pridružim ostalim penzionerkama u ovoj grupi. Sada se osećam ispunjenom, a moj život obogaćen, sa mnogo više smisla. Zato sam zahvalna mojoj ćerki – kazala nam je Nada.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Ikonija Zeljić, poreklom iz Donjeg Vakufa počela je vežbati pre tri meseca.

– Žao mi je što pre nisam došla jer mi je lepo. Imam troje dece, oni su u inostranstvu, ovde živim sama. Mnogi ne razumeju moje opredelenje za vežbanjem, neki me opet podržavaju ali ja radim ono što me čini srećnom – uverava Ikonija.

Za Koviljku Tomić, sa decenijskim penzionerskim stažom, fitnes je izlazak u svet, a za frizerku Slavicu Vidović je to sat dnevno za sebe, za opuštanje i sticanje neophodne kondicije.

– Ovo je jedino mesto, osim porodice, gde primete kada neko od nas ne dođe, gde se zabrinu i počnu istraživati gde je, zašto nije došao, šta se dogodilo i da li je potrebna pomoć – naglašavaju penzionerke koje šire pozitivnu priču i praksu, razgovaraju o zanimljivim temama svoje svakodnevice, izazovima iz sportske dvorane koje su tek sada dokučile i ni po koju cenu ih ne ispuštaju.

Odlične ocene

Fiziotarapeut i fitnes instruktor Saša Đukić hvali svoje polaznice, kao i one njega, sa kojima radi dve godine. Njegov tim, kaže ovaj mladi stručnjak, stalno se povećava.

– Naše vežbe imaju svrhu fizičkog i duhovnog jačanja, za koordinaciju, pravilno disanje… Polaznice su veoma disciplinovane, redovno dolaze i izvršavaju sve programske zadatke – pojasnio nam je Đukić koji je sa svojim grupama stvorio veoma neposredan kontakt, izgradio poverenje i unapredio smisao stalnih vežbanja.

 

Blic