LAKTAŠI, 10. februara – Koncert u Laktašima će se sastojati od naših autorskih, odnosno kompozicija Ljubice Crnobrnje, dok je srednji dio koncerta rezervisan za nekoliko valcera, a sam kraj koncerta neka ostane tajna.

Barabar-e1581329173987

Poručio je Ognjen Janjanin član „BarabaR tria“, čiji će koncert biti održan u srijedu, 19. februara u 19 časova u “Centru za kulturu i obrazovanje” Laktaši.

„BarabaR trio“ čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika) i Zoran Vujić (perkusije). Trio je nastao u septembru 2018. godine kao potreba troje muzičara da se izraze na jedan drugačiji način, a na inicijativu Ljubice Crnobrnje.

– Od početka našeg zajedničkog rada željeli smo da „BarabaR“ ima svoj prepoznatljiv zvuk. Željeli smo da kad neko čuje našu muziku može reći “Hej to je BarabaR”, a sa druge strane bez namere da zvuči kao kliše. Mi volimo svaku dobru muziku, bez obzira na žanr. U svakom žanru možemo pronaći kvalitetan i manje kvalitetan sadržaj. Zbog toga se kod nas na repertoaru i nalaze autorske kompozicije Ljubice Crnobrnje, ali i „Metallica“ ili „Led Zeppelin“. Jednostavno ne robujemo trendovima i sviramo ono što nam se dopada – rekao je Janjanin.

Kako kaže, osnovna ideja bila je izvoditi autorsku muziku insipirisanu folklorom i etno elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi. Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova.

– Tradicija, folklor, kultura, umjetnost, sve su to zadnje linije odbrane naroda koji žive na ovim prostorima. Kako jedan mali „BarabaR“ može da čuva tradiciju ili da promoviše umjetnost kada to ne rade oni koji imaju mnogo veću moć od nas? Ono što mi kao pojedinci možemo da uradimo jeste da sviramo, da promovišemo ono što radimo i da pričamo. Moramo biti glasni. Moramo doći u stanje da se glas kulturnih radnika čuje. Ne smeju farme da nam postanu norma. Samo ćemo na taj način očuvati kako tradiciju tako i kulturu sopstvenog naroda – objasnio je on.

 

Samo ime „BarabaR“ nastalo je od istoimene autorske kompozicije Ljubice Crnobrnje u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam sa klasičnom formom. Trio koji se sastoji od instrumenata kao što su violina, harmonika i perkusije ima neograničene mogućnosti izražavanja što ovaj sastav i čini jedinstvenim.

 

– Mislim da bi svako od nas troje dao različit odgovor koja mu je omiljena kompozicija sa našeg repertoara. Kod mene lično zavisi od koncerta do koncerta, od raspoloženja u tom trenutku. Što se tiče reakcije publike i to zavisi od mjesta i vremena nastupa. Publika u Šidu je najbolje reagovala na kompoziciju „BarabaR“ što nam je bilo posebno drago, a na nekim drugim koncertima najviše aplauza izmami „Metallica“ – kaže Janjanin.

Prema njegovim riječima, interesovanje publike je veliko, a to su pokazali koncerti i svirke koji su uvek veoma posjećeni.

– Tu postoji jedan drugi problem, a to je što je u „našim državama“ kultura u trećem planu. Ako govorimo konkretno o Bosni i Hercegovini, veoma je teško dogovoriti koncert, većina kulturnih centara nema sredstva za sopstvene projekte ili su ljudi koji ih vode nezainteresovani za saradnju i pasivni. A moram naglasiti da honorari za koje sviraju klasični muzičari su nažalost više nego skromni. Sa druge strane publika definitivno postoji i na neki način željna je kvalitetne muzike, a ono svjetlo na kraju tunela ipak postoji jer uz publiku imate i kulturne centre kao što je Banski dvor ili Kulturni centar u Laktašima koji rade sjajan posao i čiji su centri puni raznih kulturnih događaja – objasnio je on.

Ulaz na koncert u Laktašima je besplatan.

Otvaraju koncertnu sezonu

-Krajem novembra smo radili na jednom krasnom projektu Ivanke Janjanin “Note mog zivota” i poslije toga smo napravili malu pauzu i uzeli kraći odmor. Sa koncertom u Laktašima vraćamo se koncertnim aktivnostima, a takođe mislim da već možemo najaviti koncert u Jajcu. Isto tako pripremamo nove kompozicija, radimo aranžmane i nadam se da uskoro ulazimo u studio – rekao je Ognjen Janjanin.

 

Srpskainfo